MMF upozorio

Evropa ne treba preuranjeno slaviti pobjedu nad inflacijom

10.11.2023. 09:04 / Izvor: Agencije
mmf

MMF upozorio Evropu da ne proglašava preuranjeno pobjedu nad inflacijom.

MMF upozorio Evropu da ne proglašava preuranjeno pobjedu nad inflacijom.

Evropska centralna banka i drugi kreatori monetarne politike širom Evrope treba da zadrže kamatne stope na sadašnjem, povišenom nivou, dok ne budu sigurni da je inflacija pod kontrolom, saopštio je Međunarodni monetarni fond, upozoravajući da nije dobro "preuranjeno slaviti" zato što inflacija, poslije vrhunca, opada.

MMF sa sjedištem u Vašingtonu ocjenio je da bi cijena potcjenjivanja postojanosti inflacije mogla da bude bolno visoka i da rezultira još jednom bolnom rundom njenog uvećanja, koja bi mogla ekonomiju da liši velikog dijela rasta.

"Evropska centralna banka, Banka Engleske i druge centralne banke, koje nisu dio evrozone, “dostigle su vrhunac sa kamatnim stopama, dok su neke počele da smanjuju referentne stope”, naveo je MMF u svojoj procjeni ekonomskih izgleda za Evropu koja se objavljuje dva puta godišnje.

Ipak, navodi se u dokumentu, produženi restriktivni stav i dalje je neophodan kako bi se obezbijedio povratak na ciljanu stopu inflacije.

"Historijski gledano, potrebno je u prosjeku tri godine da se inflacija vrati na niže nivoe, dok su neke antiinflatorne mere trajale i duže", saopštio je MMF.

Inflacija u evrozoni je dostigla vrhunac od 10,6 posto u oktobru 2022. godine, a sada je na 2,9 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital