NAJNOVIJE PROGNOZE

Ekonomisti prognoziraju privredni rast eurozone za 0,6 posto u 2024.

27.12.2023. 08:59 / Izvor: Agencije
ekonomija

Ekonomiju eurozone očekuje skroman rast sljedeće godine, uprkos tome što će plate rasti brže od inflacije prvi put u posljednje tri godine.

Ekonomiju eurozone očekuje skroman rast sljedeće godine, uprkos tome što će plate rasti brže od inflacije prvi put u posljednje tri godine, prognoziraju ekonomisti.

Oko dvije trećine od 48 ekonomista koje je anketirao Financial Times navelo je da vjeruje da je eurozona već u recesiji, koja se definiše kao pad BDP-a u dva uzastopna kvartala. Ekonomisti banke PNP Paribas ipak ocjenjuju da je eurozona u stagnaciji, prije nego u recesiji.

Ekonomisti predviđaju postepeni oporavak eurozone u 2024. godini umjesto daljeg pogoršanja. Većina ispitanika predviđa da će sadašnja kontrakcija biti plitka i kratkotrajna, sa blagim pozitivnim rastom koji će se vratiti u prvom kvartalu iduće godine.

Međutim, ekonomisti očekuju da će iduća godina donijeti samo slab rast i upozoravaju da bi visoke kamate, potencijalna previranja na energetskom tržištu i geopolitička nestabilnost mogli da izazovu dublji pad privrede.

Anketirani ekonomisti predviđaju da će privreda eurozone sljedeće godine porasti za nešto više od 0,6 posto. Većina njih je bila pesimističnija od Evropske centralne banke i MMF-a, koji predviđaju da će privreda evropske monetarne unije porasti 0,8, odnosno 1,2 posto, prenosi Bankar.me.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital