ISTRAŽIVANJE ZAVODA

Pozitivne finansijske rezultate očekuje 61 posto poslodavac​a

10.02.2024. 11:32 / Izvor: SRNA
poslodavci

Pozitivne finansijske rezultate u ovoj godini očekuje 61 posto poslodavaca u Republici Srpskoj, a 51 posto planira nova zapošljavanja.

Pozitivne finansijske rezultate u ovoj godini očekuje 61 posto poslodavaca u Republici Srpskoj, a 51 posto planira nova zapošljavanja, pokazalo je istraživanje koje je uradio republički Zavod za zapošljavanje.

Istraživanje je pokazalo da 61,2 posto poslodavaca ima optimistična očekivanja u ovoj godini, 33,7 posto predviđa stagnaciju, a 4,6 posto očekuje pad poslovanja. 

Prema grupi djelatnosti, najveći rast finansijskih efekata očekuje 63,4 posto poslodavaca iz građevinasrtva, a 63,2 posto poslodavci iz oblasti uslužnih djelatnosti. 

Prema istraživanju tržišta rada, koje je uradio Zavod za zapošljavanje, od 1.114 poslodavaca koji su učestvovali, 573 planira zapošljavati nove radnike u ovoj godini, odnosno 51 odsto. 

Poslodavci planiraju zaposliti 2.987 radnika, a najveću potrebu imaju za radnicima sa zanimanjima u okviru trogodišnje i četvorogodišnje srednje stručne spreme. 

Nova zapošljavanja planiraju u najvećoj mjeri poslodavci iz oblasti industrije i građevinarstva, dok je taj procenat najniži u oblasti trgovine. 

Kada je riječ o visokoj stručnoj spremi, najtraženiji u ovoj godini su programeri i doktori medicine. 

Istraživanje je Zavod proveo od 29. septembra do 31. oktobra 2023. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital