Štete prometu kroz Suecki kanal

MMF: Rat u Pojasu Gaze i napadi kod Jemena ugrožavaju svjetsku privredu

13.02.2024. 08:45 / Izvor: Beta
mmf

Svjetsku privredu ugrožavaju rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i napadi pobunjenika Huti na brodove kod Jemena.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva upozorila je jučer da svjetsku privredu ugrožavaju rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i napadi pobunjenika Huti na brodove kod Jemena, koji štete prometu kroz Suecki kanal.

Rat u Pojasu Gaze je naštetio privredi na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, izjavila je Georgijeva na Svjetskom samitu vlada 2024 u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"Najviše strahujem zbog trajanja tog sukoba jer, ako se nastavi, postoji rizik većeg prelivanja", rekla je Georgijeva na godišnjem skupu koji do srijede u Emiratima okuplja poslovni i politički svijet.

Konferencija UN-a za trgovinu i razvoj (Unctad) je krajem januara upozorila da je obim teretnog saobraćaja kroz Suecki kanal opao za više od 40 odsto u prethodna dva mjeseca.

"Ukoliko se prošire neprijateljstva, to bi moglo da bude problematičnije za cijeli svijet", rekla je Georgijeva.

Predsjednik Svjetske banke Adžej Banga izjavio je da su ratovi u Gazi i Ukrajini i napadi u Crvenom moru među najvećim izazovima o kojima treba misliti kada se govori o svjetskim ekonomskim prognozama.

"Kada dodate te promjenljive na to što se već pokazuje da će vjerovatno biti najniža stopa rasta u posljednjih 55 godina, to mora pažljivo da se prati", rekao je šef svjetske Banke na sastanku u Dubaiju.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital