Smanjena stopa NPL-a

Profit banaka u RS 55,5 miliona KM, raslo kreditiranje i depoziti

24.05.2024. 09:03 / Izvor: Bloombergadria.com
RS

Bruto bilansna aktiva bankarskog sektora iznosi 10,7 milijardi KM i u odnosu na kraj 2023. godine veća je za 3,4 odsto.

Sve banke u Republici Srpskoj su sa 30. martom ove godine iskazale neto dobit koja ukupno iznosi 55,5 miliona konvertibilnih maraka (KM) i jednaka je profitu koji je bankarski sektor imao u prvom kvartalu prošle godine.

Bruto bilansna aktiva bankarskog sektora iznosi 10,7 milijardi KM i u odnosu na kraj 2023. godine veća je za 3,4 odsto.

Raslo kreditiranje, smanjena stopa NPL-a

Ukupni bruto krediti na kraju prvog kvartala ove godine iznosili su 6,1 milijardu maraka i povećani su za 34 miliona KM u odnosu na kraj 2023. godine.

Krediti pravnih lica dostigli su tri milijarde, od čega se 2,1 milijarda (69 odsto) odnosi na kredite privatnim društvima. Krediti fizičkih lica iznose 3,1 milijardu, od čega se dvije milijarde (65 odsto) odnosi na potrošačke kredite, prema podacima Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Stopa NPL-a (udio nekvalitetnih kredita u ukupnim bruto kreditima) iznosi 3,3 odsto i smanjena je u odnosu na kraj 2023. godine. Stopa pokrivenosti nekvalitetnih kredita je poboljšana i iznosi 78 odsto, u odnosu na 75,7 odsto na kraju 2023. godine.

Depoziti dostigli osam milijardi maraka

Ukupni depoziti na nivou bankarskog sektora Republike Srpske iznose osam milijardi maraka i povećani su za 3,6 odsto u odnosu na kraj 2023. godine.

Depoziti pravnih lica iznose 3,3 milijarde maraka, od čega se 1,4 milijarde ili 43 odsto odnosi na depozite privatnih društava. Depoziti stanovništva premašili su 4,7 milijardi KM, a od toga se 2,6 milijardi ili 56 odsto odnosi na štednju fizičkih lica.

U Agenciji ističu da depoziti stanovništva bilježe konstantan rast u 2024. godini.

Detaljniji podaci o poslovanju banaka u Republici Srpskoj u prvom kvartalu očekuju se uskoro.

Pred bankama u ovom entitetu je i mogućnost da posluju putem mobilne ekspoziture, odnosno uplatno-isplatnog mjesta na kojem je strankama omogućeno da obavljaju poslove s novcem iz vozila.

Predviđeno je ovo Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima, a koji je pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske na sjednici koja je počela u srijedu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital