Žene iz NVO sektora i vlasnice firmi u BiH – najzadovoljnije svojim poslom

01.04.2011. 16:13 / Izvor: eKapija.ba
Žene iz NVO sektora i vlasnice firmi u BiH – najzadovoljnije svojim poslom

Bh. agencija za odnose s javnošću Prime Communications u oktobru 2010. provela je istraživanje u sklopu projekta "Žene lideri 21. vijeka" koji u 2011. godini implementira Centar za edukaciju Pro Educa. Istraživanje je provedeno među poslovnim ženama na prostoru cijele BiH, podjednako Federacije BiH i Republike Srpske, na uzorku od 403 ispitanice, metodom upitnika putem maila. Starosna dob ispitanica podjednaka je u intervalima do 35 i preko 45 godina (36% i 37%), dok je broj ispitanica starosti od 35 do 44 godine oko 27% ukupnog uzorka. U dijelu istraživanja koje se odnosi na zadovoljstvo menadžerica poslovima koje obavljaju, došlo se do nekih indikativnih rezultata.

Čak 52,6% ispitanih bh. žena zaposleno je u državnim ustanovama i kompanijama, što je za očekivanje s obzirom na činjenicu kako velik administrativni aparat stoji iza države BiH. No, ni broj žena uposlenih u privatnim firmama nije zanemariv – naime, svaka treća žena obavlja posao u privatnom sektoru – 36,5% ispitanih. Ipak, nevelik je broj žena koje rade u vlastitim firmama i vode svoje privatne poslove – tek 6% ispitanih, a nešto više je onih koje su uposlene u nevladinom sektoru – skoro 11% ispitanica. Istraživanje će pokazati da su upravo ove dvije skupine među najzadovoljnijima svojim poslom.

Najveću skupinu ispitanih žena čine uposlene u vaspitno-obrazovnim ustanovama – 21,1% - što je samo potvrda da se žene u BiH najlakše zapošljavaju u obrazovanju, kao i potvrda činjenice da upravne pozicije i dalje, nakon socijalizma, najlakše dobivaju na mjestima direktorica škola. U sektorima dvije najzastupljenije profesije u BiH, kroz pravne i ekonomske usluge, radi 13,9% ispitanica. Kada se radi o poljoprivredi koja je najrazvijenija preduzetnička ženska grana u svijetu i kroz koju internacionalne organizacije najviše nastoje implementirati proces osnaživanja ženske populacije – u istraživanju se ona nije pokazala kao reprezentativna za oblast ženskog rukovodstva u BiH.

Ni vrijeme koje bh. žene sedmično provode radno ne ide u prilog slici da je u BiH liderstvo u biznisu kategorija rezervirana pretežno za muškarce. Naime, više od polovine ukupnog broja ispitanica radi između 40 do 50 sati sedmično, dok i do 60 sati sedmično radno provodi preko 15% ispitanica. Žene u BiH nisu daleko ni od novog svjetskog trenda u biznisu kada se radi o obrazovanju – 57% ispitanica je visokoobrazovano, a čak svaka treća ispitanica ima magistraturu, doktorat ili profesionalnu specijalizaciju.

Generalno gledajući, menadžerice iz Bosne i Hercegovine su zadovoljne svojim poslom. Ipak, najviše su zadovoljne:

1. Samim poslom – što govori o tome da, kada se radi o poslovnom zadovoljstvu, ispitanice iz BiH bave se profesijama koje vole, pa je stoga i sljedeća kategorija po zadovoljstvu

2. Time koliko ih posao motiviše za rad - logičan ishod ove situacije, ali tu dolazi i treća kategorija

3. Sloboda i fleksibilnost u poslu – što je često jedan od ključnih sastojaka za opće zadovoljstvo profesionalnim angažmanom.

4. Odnosi sa zaposlenima na četvrtom su mjestu kada se radi o zadovoljstvu na poslu, što ide u prilog općepoznatoj činjenici da je dobra komunikacija jedna od karakteristika žena lidera, a potom slijedi

5. vrsta zadataka na kojima su žene angažovane u sklopu svojih poslova, što je, pa čak i u slučaju da se radi o radu u vlastitoj kompaniji – nemoguće uvijek podesiti na isključivo ono što nam se dopada da radimo.

Ono čime su menadžerice najmanje zadovoljne izgledaju baš kao problemi koji su upravo suprotni sa dokazanim karakteristikama žena lidera na svjetskom nivou, što bi bio dokaz ili da se radi o problemu imitacije muškog načina liderstva, ili o tome da ispitanice nisu top menadžerice.

Redom pobrojano, menadžerice su najmanje zadovoljne:

1. Načinom kontrole rada njihovih nadređenih,

2. Spremnošću na promjene i inovacije,

3. Načinom rješavanja konflikta u organizaciji,

4. Organizacijom firme i

5. Psihološkom klimom i organizacijom firme.

Menadžerice iz Federacije BiH se ne razlikuju od svojih kolegica iz Republike Srpske kada se radi o stepenu zadovoljstva poslom. Najzadovoljnije poslom su žene zaposlene u nevladinom sektoru i udruženjima građana, na drugom mjestu se nalaze vlasnice firmi, a slijede menadžerice iz privatnih firmi. Najmanje zadovoljstva poslom nalazimo kod menadžerica iz državnih institucija. Menadžerice koje nemaju djecu su nešto zadovoljnije svojim poslom u odnosu na žene koje imaju djecu. Također, interesantno je napomenuti da - što su menadžerice starije - to više opada njihovo zadovoljstvo poslom.

Projekt "Žene lideri 21. vijeka" provodi bh. Centar za edukaciju Pro Educa.

Svrha i cilj ovog projekta su da on kroz svoje aktivnosti i strategije doprinese promociji i afirmaciji žena koje su lideri na području medija, medicine, politike, preduzetništva kao i drugih domena društvenog i poslovnog života, i ima namjeru dati mentorski doprinos za motivaciju i razvoj ambicija i želja za ličnim i poslovnim uspjehom kod mladih bh. žena i djevojaka.

Ideja iza ovog projekta jeste kreiranje do sada nepostojeće scene za žene lidere, na kojoj bi se one mogle sretati i podupirati jedne druge u zajedničkim ciljevima, a ujedno i promovirati poslovni i lični uspjeh kao životni stil među mlađim generacijama djevojaka i žena, te zastupati i popularizirati spolnu ravnopravnost kao jedan društveni koncept bh. zajednica.

Jedan dio sredstava za ovaj projekt obezbijeđen je iz FIGAP (Finansijska implementacija gender akcionog plana) programa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital