MEĐUNARODNI DAN DJEVOJAKA U IKT

Broj djevojaka i žena u IKT sektoru raste, ali su i dalje manje zastupljene. Zašto?

25.04.2024. 13:19 / Izvor: Akta.ba
žene ikt

Svake godine četvrtog četvrtka u četvrtom mjesecu brojne zemlje svijeta obilježavaju Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Svake godine četvrtog četvrtka u četvrtom mjesecu (april/travanj) brojne zemlje svijeta obilježavaju Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama čiju ideju je pokrenula Međunarodna telekomunikacijska zajednica.

Tradicionalno, Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH na ovaj dan usmjeri posebnu pažnju na potrebu ravnopravne zastupljenosti muškaraca i žena, djevojaka i mladića, dječaka i djevojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT).

Živimo u svijetu u kome je veoma važna brza razmjena informacija, novih znanja i primjena savremenih tehnologija koje treba da nam unaprijede život, zdravlje i sigurnost.

Žena u savremenom svijetu treba da ima značajno mjesto u svim sferama društva. Ona svakodnevno  dokazuje da je neizostavan dio ekonomije, nauke, kulture, sporta, medicine, politike, sigurnosti i da nema smisla bez žena donositi važne odluke u društvu jer one čine polovinu stanovništva svijeta.

Cilj je postići ravnopravnu zastupljenost djevojčica, djevojaka i žena u informaciono-komunikacionom i tehnološkom sektoru što bi im omogućilo da postanu aktivne sudionice kreiranja sretnijeg i sigurnijeg svijeta u kojem živimo. 

"Očito je da broj djevojaka i žena u IKT sektoru raste, ali su i dalje manje zastupljene. Zašto? Radi li se o stereotipnim, kulturološkim ili sociološkim uzrocima? Da li su dovoljno hrabre za izazove i imaju li samopouzdanje za savladavanje “neutabanih staza”?", navodi se u saopćenju.

U Bosni i Hercegovini je izrađen Indeks rodne ravnopravnosti kao zbirni pokazatelj kojim se omogućava mjerenje kompleksnog koncepta rodne ravnopravnosti. Najnoviji rezultati pokazuju da je sveukupni indeks rodne ravnopravnosti porastao sa 63,1 – koliki je bio 2013. godine, na 70,2 u 2023. godini. Rodne neravnopravnosti se najviše ističu u domeni Moć (59,1 bod), posebno u poddomeni Ekonomska moć (54,7 bodova).

"Žene imaju priliku sudjelovati u "industriji koja mijenja svijet", a mogućnosti su velike. Sudjelovanje na tehničkim, programerskim i inženjerskim pozicijama, te u prodaji, marketingu, razvoju finansija i poslovanja samo su neke od mogućnosti većeg uključivanja žena na tržište rada. Njihovo učešće u napretku ekonomije doprinijeće društvu, ali i njima samima jer su ovo dobro plaćena i veoma tražena zanimanja. Brojni su primjeri izuzetno uspješnih žena u IKT sektoru", napominju iz Agencije. 

Naglašeno je da informaciono-komunikacione tehnologije pružaju velike mogućnosti za ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom, ali mogu da prouzrokuju različite prepreke i izazove.

"Tako na primjer, neophodna je prevencija i zaštita od različitih oblika nasilja na osnovu spola, prevazilaženje stereotipa u obrazovanju, a nedovoljno je istraživanja koja bi pokazala da li postoje razlike u platama, te na koji način muškarci  i žene usklađuju svoj privatni i profesionalni život u ovom sektoru", istaknuto je.

Rezultati “Istraživanja o uticaju rodne podjele porodičnih i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena u Bosni i Hercegovini” pokazuju da postoji izrazita rodna neravnopravnost u obavljanju kućanskih poslova i brizi za djecu, a sasvim sigurno ni u IKT sektoru nije mnogo drugačije

Rodni stereotipi, kulturno obeshrabrivanje, te nedostatak svijesti i promocije ženskih uzora sprječavaju i negativno djeluju na ravnopravno učestvovanje žena u informaciono-komunikacionim tehnologijama, a samim tim mogu da dovedu do diskriminacije na osnovu spola, zaključeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti