Skroman rast IT tržišta Bosne i Hercegovine u 2011. godini

19.06.2012. 08:21 / Izvor: eKapija.ba
Skroman rast IT tržišta Bosne i Hercegovine u 2011. godini

U 2011. godini, IT tržište u Bosni i Hercegovini dosegnulo je vrijednost od oko 277 milijuna američkih dolara, iskazavši pritom godišnji rast od 5.1%, prema nedavnom istraživanju analitičke kuće IDC Adriatics. Mjereno u lokalnoj valuti, IT tržište zabilježilo je neznatan rast od 0.1 posto u odnosu na 2010. godinu. IDC očekuje da će informatička potrošnja u Bosni i Hercegovini u 2012. godini zabilježiti skromniji rast od 0.8%, dok će u narednih pet godina rasti prosječnom godišnjom stopom od 4.1 posto te dosegnuti brojku od 339 milijuna USD u 2016. godini.

S IT potrošnjom od 61 USD po glavi stanovnika, Bosna i Hercegovina je lani dosegla 6.3 posto od prosječne "per capita" IT potrošnje u EU27. Daleko je zaostajala iza zemalja u Adriatic regiji, čiji je prosjek dosegao 146 USD.

"Nakon snažnog pada u 2009. i stagnacije u 2010. godini, IT potrošnja umjereno je porasla u prošloj godini. Rast IT tržišta potaknut je uspješnim projektima u komunalnom sektoru i transportu", ističe Boris Žitnik, Direktor IDC Adriaticsa. "Telekomunikacije i bankarstvo zabilježili su solidan rast, u granicama godišnjeg prosjeka zemlje, dok je potrošnja kućanstva bila neznatno iznad prosjeka. Pad u investicijama vezanim uz informatičke tehnologije osjetio se u sektoru državne administracije."

Isporuke IT usluga, softvera i osobnih računala zabilježile su rast u prošloj godini. Rast prodaje IT usluga i softvera uvjetovan je ponajviše implementacijama nekoliko većih projekata, dok se rast PC-a temelji na predstavljanju media tableta, koji su napravili značajan iskorak na tržištu.

"Skroman rast BDP-a i projekt uvođenja fiskalnih kasa u zemlji, pozitivno su utjecali na IT potrošnju u Bosni i Hercegovini u prošloj godini", tvrdi Žitnik. "Vanjska ograničenja, koja uključuju globalnu financijsku krizu i recesiju unutar eurozone, kao i unutarnji problemi - poput političke nestabilnosti, daljnjih mjera štednje i pada povjerenja potrošača u trenutnoj poduzetničkoj klimi - uvelike će limitirati ekonomski rast, a time i IT potrošnju u zemlji".

Studija IDC Adriatics-a Bosnia and Herzegovina IT Market 2012–2016 Forecast and 2011 Vendor Shares (IDC # ESQ06U) analizira BiH IT tržište u 2011. godini i daje prognozu rasta do 2016. godine. Izvještaj pruža informacije o veličini i značajkama tržišta, udjelima pojedinih vendora te projekcije rasta osobnih računala, servera, uređaja za pohranu podataka, printera i multifunkcijskih uređaja, paketnog softvera i IT usluga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital