U Federaciji BiH povećan izvoz namještaja i drugih finalnih proizvoda

19.12.2013. 08:29 / Izvor: Fena
U Federaciji BiH povećan izvoz namještaja i drugih finalnih proizvoda

Izvoz namještaja i drugih finalnih proizvoda u Federaciji BiH u 2013. bilježi rast u odnosu na prethodnu godinu, dok je proizvodnja namještaja u padu.

Izvoz namještaja i drugih finalnih proizvoda u Federaciji BiH u 2013. bilježi rast u odnosu na prethodnu godinu, dok je proizvodnja namještaja u padu.

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore FBiH u Sarajevu analizirani su pokazatelji proizvodnje drvne industrije i šumarstva. Ukupna proizvodnja šumskih sortimenata za devet mjeseci ove godine, kako je istaknuto, veća je za šest posto u odnosu na isti period lani, a proizvodnja prerade drveta je za deset mjeseci u porastu za 9,6 posto.

Ovaj sektor, kako je istaknuto, već duže vrijeme je u teškoj situaciji zbog lošeg poslovnog okruženja, nepostojanja zakonske regulative u oblasti šumarstva, izostanka pomoći države za pripremu proizvodnje za izvoz namještaja, velikih finansijskih opterećenja, te problema u vezi s nabavkom i cijenom trupaca.

"Ovaj sektor bi s obzirom na rezultate koje ostvaruje trebao biti jedan od strateških sektora u FBiH", kazao je predstavnik Drvnog klastera u BiH Matko Stjepanović i član radne grupe za izradu strategije razvoja drvne industrije FBiH.

On je kazao da je izrada ove strategije pri kraju, te da treba mobilizirati sve snage okupljene u ovom sektoru za zajedničku akciju da bi se sadašnji izvoz povećao za oko 60 posto i to visokovrijednih proizvoda od drveta, što znači da se fokusiramo na finalnu preradu, a ne na primarne i polufinalne proizvode.

Uz povećanje izvoza, naglasio je Stjepanović, idu i ostali parametri koji se odnose na proizvodnju, zaposlenost, stepen iskorištavanja kapaciteta i drugo.

Po njegovim riječima, strategija će obuhvatiti i niz prijedloga i preporuka Vladi Federacije BiH i nadležnim institucijama radi razvoja drvne industrije.

No, osnovni preduvjet, kako je dodao Stjepanović, jeste donošenje zakona o šumama u FBiH bez kojeg se ne može stvoriti institucionalni okvir.

Predsjednik Grupacije Zdenko Laštro istakao je da su u šumarstvu i drvnoj industriji prisutni konstantni problemi koji se odnose na snabdijevanje drvoprerađivača, plasman proizvoda koji dolaze iz šumarstva, reguliranje cijena, uvjete nabavki, s obzirom na različite uvjete snabdijevanja drvoprerađivača po kantonima. 

Po njegovim riječima, zakon o šumama je još u parlamentarnoj proceduri. 

"Resurs se topi, ostajemo bez šume, postoji problem nelegalne sječe, postoji neuređenost na terenu, iako su određeni kantoni uspjeli donijeti kantonalne zakone i barem jednim dijelom regulisati okvir za zakonito djelovanje", rekao je Laštro.

Kada je riječ o devastaciji šuma i nelegalnoj djelatnosti u šumarstvu, on je naglasio da je situacija u ovoj godini nešto bolja, prvenstveno zahvaljujući inicijalnim mjerama Federalne uprave za inspekcijske poslove i policije, ali i ograničenjima koji se odnose na uvjete i načine izvoza drvnih sortimenata iz šuma.

"Inventura šuma, odnosno pokazatelji koje ćemo dobiti početkom iduće godine će ovo što govorim potvrditi ili demantovati, ali iskreno se nadam da je situacija bolja i da će se dodatno popraviti u tolikoj mjeri da budu zadovoljni i oni koji se bave eksploatacijom, a i mi koji nabavljamo sirovinu za potrebe proizvodnje", dodao je Laštro.

Na sjednici je bilo riječi i o certifikaciji bosanskog konstrukcionog drveta, a Skupština će danas izabrati predsjednika i dopredsjednika Grupacije

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital