Kriza ubila 13. platu

20.12.2013. 10:37 / Izvor: Nezavisne novine
Kriza ubila 13. platu

Za ogromnu većinu zaposlenih u BiH 13. plata, koju su u stara dobra vremena mnogi primali, danas spada u domen naučne fantastike.

Za ogromnu većinu zaposlenih u BiH 13. plata, koju su u stara dobra vremena mnogi primali, danas spada u domen naučne fantastike.

Poslodavci iz privatnog sektora kažu da je za to kriva kriza, a identično stanje je i u javnom sektoru.

"Rezanje" troškova po svim osnovama odrazilo se i na primanja radnika, koji sada mogu samo da sanjaju o tome da će biti plaćeni i za mjesec više.

Pozvali smo, naime, veći broj institucija, ali smo se raspitali i za privatna preduzeća, i ispostavilo se da će samo neki radnici biti obradovani, ali su takvi rijetki.

"Radim već četiri godine u prilično 'jakom' privatnom preduzeću u Banjaluci, koje ubire dosta veliki profit, ali od toga radnici nemaju vajde. Kakva crna 13. plata? Srećna bih bila da ne kasne ove koje sam zaradila. Moji roditelji sjećaju se blagostanja, kada je država vodila više brige o radničkoj populaciji. Danas to nije slučaj", priča nam Jovana M. iz Banjaluke.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, kaže da je obrazac ponašanja koji se ustalio - plati radnika što manje, a tjeraj ga da radi što više.

"Ovdje je borba da dobijete svih 12 plata, i onaj ko to uspije da uradi, smatra se uspješnim. Ali, primanje 13. plate nije potpuno izgubljena kategorija. Postoje banke koje svojim radnicima uredno isplaćuju 13. platu, kao i neke agencije", naglašava Mišićeva.

Prema njenim riječima, poslodavci, odnosno većina njih, 13. platu smatraju ostatkom prošlog sistema.

Kaže i Tomislav Vrhovac, predsjednik Sindikata uprave RS, da od 13. plate u ovom sektoru nema ništa, pošto se, kako podsjeća, budžeti slabo pune.

"Normalno da bi radnicima dobrodošla ta 13. plata, ali to je više san nego realnost", kaže Vrhovac.

Da većina radnika ne treba ni da pomišlja da će dobiti odavno zaboravljenu platu pred iduće praznike, potvrđuju i poslodavci.

"O 13. plati apsolutno nema ni govora. To je možda običaj bio nekada, međutim, po mojim saznanjima, prestalo se i razmišljati o tome. Mislim da je finansijska situacija u kojoj se nalaze i javna i privatna preduzeća takva da od 13. plate nema ništa", kaže Alija Remzo-Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH.

Poput njega, Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, naglašava da i ne pamti da je čuo da neko u posljednje vrijeme spominje 13. platu.

"I ovako je teška borba, tako da malo poslodavaca razmišlja o toj 13. plati", naglašava Trivić.

Treba naglasiti da u BiH aktivno posao traži više od 550.000 građana, koji maštaju da konačno počnu da zarađuju, a na 13. platu, koju uprkos krizi primaju brojni zaposleni u bogatijim evropskim državama, oni i ne pomišljaju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital