Posao u RS nemoguća misija, na birou 146.000 ljudi

05.09.2014. 10:46 / Izvor: Novosti
Posao u RS nemoguća misija, na birou 146.000 ljudi

Pronaći posao u Republici Srpskoj postala je nemoguća misija. To najbolje zna 146.616 osoba koji se nalaze na spisku Zavoda za zapošljavanje RS. Već godinama se broj onih koji traže posao u Srpskoj kreće između 145 i 150 hiljada.

Pronaći posao u Republici Srpskoj postala je nemoguća misija. To najbolje zna 146.616 osoba koji se nalaze na spisku Zavoda za zapošljavanje RS. Već godinama se broj onih koji traže posao u Srpskoj kreće između 145 i 150 hiljada.

Koliko je teška situacija na tržištu rada pokazuju i podaci da se na spiskovima za posao nalazi i pet doktora nauka, ali i 13.804 fakultetski obrazovanih ljudi. Skoro polovina prijavljenih na Zavodu čine žene i to oko 70.000.

Iako se na posao u Srpskoj u prosjeku čeka nešto više od četiri godine, postoje i drukčiji slučajevi. „Rekord“ među onima koji pokušavaju da se zaposle drži daktilograf iz Vlasenice koji na evidenciji bijeljinske Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske posao čeka 37 godina! Samo godinu manje posao traži i učitelj iz Bijeljine. Među rekorderima je i nekvalifikovani radnik iz Ugljevika koji je na spisku 35 godina, dok trojica NK radnika iz Vlasenice, Zvornika i Šekovića među nezaposlenima „broje“ 34 godine.

Slaviša B., diplomirani ekonomista, kaže za „Novosti“ da se već pet godina nalazi na birou i čeka posao.

"Dolazim svako malo na biro da vidim ima li šta, ali posla još nema. Radim nešto na dnevnicu kad god mogu. Mislim da ću, ako ne bude posla u narednom periodu, definitivno spakovati stvari i otići negdje na Zapad", priča Slaviša.

U Republici Srpskoj posao čeka najviše ekonomista, oko 7.600. Slijede mašinski tehničari, 5.600, 3.800 elektrotehničara, 1.100 pravnika. Diplomiranih novinara na evidenciji Zavoda trenutno ima oko 140, a do radnog mjesta u prosjeku dolaze za godinu i 11 mjeseci.

Među onima koji najbrže nalaze posao su nastavnici matematike i fizike, koji za tri mjeseca dobiju posao. Tu su i ljekari koji posao nalaze u roku od osam mjeseci, farmaceuti za pola godine, veterinari za pet mjeseci…

Profesori razredne nastave zaposle se za skoro godinu, dok stomatolozi, kojih je oko 150 nezaposlenih u Srpskoj, na posao čekaju godinu i dva mjeseca. Na biroima je lani bilo i 518 inženjera poljoprivrede, koji su na zaposlenje u prosjeku čekali oko godinu.

Miroslav Vukajlović, direktor Agencije za posredovanje pri zapošljavanju, konsalting, organizovanje kurseva i seminara „Spektar“, kaže za „Novosti“ da je veoma teško pronaći posao u Srpskoj, jer se već godinama ništa ne dešava na tržištu.

"Na tržištu se sada najviše traže menadžeri, informatičari i specijalisti iz raznih oblasti. Poslodavci takođe traže ljude koji odmah mogu da rade, kako ne bi imali nikakvih troškova educiranja", objašnjava Vukajlović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital