Autoindustriji prijeti poslovni masakr zbog pada rublja u Rusiji

22.12.2014. 09:01 / Izvor: Jutarnji list
Autoindustriji prijeti poslovni masakr zbog pada rublja u Rusiji

Tečaj rublja uslijed krize odnosa Rusije i Zapada proteklih je mjeseci u konstantnom padu, a početkom tjedna zabilježen je dramatičan pad vrijednosti ruske valute.

Dramatičan pad vrijednosti ruskog rublja naveo je Carlosa Ghosna, glavnog direktora Renault Nissana, da javnost upozori kako ruskoj industriji prijeti “poslovni masakr”.

Tečaj rublja uslijed krize odnosa Rusije i Zapada proteklih je mjeseci u konstantnom padu, a početkom tjedna zabilježen je dramatičan pad vrijednosti ruske valute. Stoga su dvije tvrtke, proizvođači automobila, prestale preuzimati narudžbe za nove modele automobila i povećale cijene drugih, a slične poteze povlači i nekoliko konkurentskih tvrtki. Ipak, u izjavi za BBC Ghosn je izrazio uvjerenje kako će se situacija s vremenom ipak stabilizirati.

"Kada rubalj potone, to je masakr za sve. To je crvena tinta na računima, ljudi gube novac, svi proizvođači automobila gube novac", rekao je Ghosn. Reporterima koji su ga zatekli u Tokiju rekao je kako Renault Nissan nije suspendirao sve narudžbe, no “za neke modele smo rekli, oprostite, dok ne vidimo kuda ide ova situacija, ne primamo nove narudžbe”.

Francusko-japanski konzorcij Renault Nissan ključni je igrač u ruskoj auto-industriji.

BBC upozorava da tvrtka ne prodaje samo vlastite modele, već kontrolira i domaćeg proizvođača Avtovaz, koji je i u nas poznat kao proizvođač nekad omiljenih automobila Lada.

Po riječima Carlosa Ghosna, narudžbe se neće primati za “neke” modele, no nije pojasnio koje. Dodao je kako to uključuje aute proizvedene u Rusiji, ali i one sastavljene od uvoznih dijelova. Istaknuo je da će sve zaprimljene narudžbe biti ispoštovane.

Na slične korake odlučili su se i drugi proizvođači vezani uz rusko tržište. General Motors, Audi i Jaguar Land Rover prošlog su tjedna također zamrznuli isporuke ruskim auto-dilerima. Analitičari upozoravaju da bi se takva situacija mogla negaitvno odraziti i na britanske proizvođače, ako pad prodaje automobila u Rusiji bude nastavljen.

"Svakako smatram da bi moglo doći do potencijalnog utjecaja te krize na Nissanove operacije u Ujedinjenom Kraljevstvu", rekao je BBC-u David Bailey, profesor industrije u Poslovnoj školi Aston.

Bailey pojašnjava kako Nissan u Rusiji ima odličnu prodaju modela Qashqai. Utjecaj će osjetiti i Jaguar Land Rover, no tržišna kriza prouzročena ekonomskim sankcijama Zapada i padom ruske valute zasigurno će najviše pogoditi Nissan zbog njegove dosadašnje dominacije na ruskom tržištu automobila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital