Gospodarstvu bi u 2015. moglo krenuti na bolje

05.01.2015. 10:17 / Izvor: Dnevni list
Gospodarstvu bi u 2015. moglo krenuti na bolje

U najnovijem BBC-jevom prikazu o očekivanjima u novoj godini ističe se da opet ima ono “ali”, jer postoje brojni i neizbježni rizici, među kojima su neki prilično značajni.

Prognoze za globalno gospodarstvo za ovu godinu kod mnogih analitičara i nisu tako pesimistične. Zajednički zaključak jest da nam u 2015. i neće biti tako loše.

U najnovijem BBC-jevom prikazu o očekivanjima u novoj godini ističe se da opet ima ono “ali”, jer postoje brojni i neizbježni rizici, među kojima su neki prilično značajni.

Pad cijene nafte

U BBC-ju najprije su istaknuli prognozu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji nagovještava globalni rast gospodarstva od 3,8 posto, koji je za 0,5 postotnih bodova veći od neto završene godine. Iako nije riječ o godinama procvata, bio bi to ipak najbrži rast od 2011. godine, prenosi agencija Hina.

Naravno, uz gospodarske prognoze nerijetko dolazi i riječ “ali”, a ovoga ih puta ima podosta, napominje se u pregledu BBC-a. Među njima je svakako oštar pad cijena nafte, koje su prepolovljene od lanjskog lipnja, a što bi ustvari mogao biti poticaj većini gospodarstava.

- Za mnoge zemlje to znači da građanima ostaje više novca za potrošnju na druge proizvode, a za kompanije manje troškove poslovanja. Pad cijena loša je vijest za izvoznike nafte, pa u značajnoj mjeri njegove negativne posljedice već osjeća rusko gospodarstvo, navode u BBC-u. Kao glavni generator snage gospodarskih aktivnosti mnogi analitičari i dalje drže do SAD-a, pri čemu MMF predviđa da će stopa rasta tog gospodarstva biti za puni postotni bod veća nego u 2013., oko 3 posto. Ustvrdili su također da snažnije tržište nekretnina i jača poslovna ulaganja sugeriraju da tamošnji oporavak postaje održivijim. Stoga se fokus idućih mjeseci preusmjerava na jedno od najvažnijih pitanja. Nastavljen oporavak u američkom gospodarstvu znači da će tamošnja središnja banka (Fed) vjerojatno podići ključnu kamatnu stopu, koja je već šest godina blizu nula posto. Isto tako, snažniji gospodarski rast i povećana potrošnja mogu rezultirati višom inflacijom, što može biti zauzdavano višim kamatnim stopama. Dužnosnik Feda Bill Dudley ustvrdio je da će takva promjena nedvojbeno biti praćena određenim stupnjem tržišnih turbulencija. Više kamatne stope povećat će privlačnost američkih tržišta za ulaganja, pa bi to moglo značiti povlačenje kapitala iz ostalih zemalja, ponajprije tržišta u nastajanju. Opasnost je ta da bi to moglo izazvati određene poremećaje koji bi donijeli oštar pad valutnih tečajeva, veću inflaciju i rastuće troškove, zaduživanje za vlade i kompanije u zemljama u razvoju. Dudley ipak napominje da su tržišta u nastajanju sada spremnija za Fedove poteze nego što su bila ranije.

Usporavanje Kine

Pored SAD-a, i Kina je značajan čimbenik. Analitičari kažu da će i u tom gospodarstvu biti značajnih usporavanja kao i u ranijim razdobljima. Napominje se kako je ovo gospodarstvo pokretano brojnim ulaganjima te izvozom, što, po ocjeni analitičara, ne može trajati vječno. Prilagodbe slabijim stopama rasta predstavljat će izazove i Kini i zemljama koje svoju robu prodaju kineskoj industriji, među ostalima su to dobavljači sirovina iz Afrike. Glavni ekonomist u investicijskoj banci Goldman Sachs, Jan Hatzius, očekuje “nekoliko godina pada stopa rasta u kineskom gospodarstvu”.

Grčka opet problem

Što se pak tiče eurozone, Grčka tu stvara opet probleme, jer se spremaju prijevremeni izbori u ovome mjesecu. Pored političkih previranja u Grčkoj, turbulentna su i financijska tržišta drugih zemalja eurozone (Italije i Španjolske). Postoje određeni rizici, kažu stručnjaci, da bi se ozbiljna financijska nestabilnost mogla proširiti iz Grčke na druge zemlje, no opasnosti od toga smatraju se daleko manjima nego što su bile na vrhuncu krize u eurozoni. Uz to, politička kriza u Ukrajini tek bi mogla prouzročiti gospodarske štete na široj osnovi. A ako problemi na Bliskom istoku izazovu poremećaje u naftnoj proizvodnji, to bi moglo dovesti do ponovnog rasta cijena te sirovine.

- Dakako da postoje neki izvori potencijalnih poteškoća i da su mali izgledi da će 2015. biti godina snažnog rasta, no svakako postoje pristojni izgledi da će ova godina biti još jedna godina postupne poslijekrizne rehabilitacije, zaključuje se u gospodarskom pregledu BBC-ja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital