Isplate iz budžeta RS-a kasne zbog trezorskog načina isplate penzija

02.04.2016. 09:34 / Izvor: SRNA
Isplate iz budžeta RS-a kasne zbog trezorskog načina isplate penzija

Određene isplate iz budžeta Republike Srpske (RS) kasne - priznao je djučer ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija.

Određene isplate iz budžeta Republike Srpske (RS) kasne - priznao je djučer ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija i ustvrdio da je problem u činjenici da se u RS-u od početka ove godine penzije isplaćuju iz trezora, a izostala su ranije planirana sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"Kako bi mogli isplatiti penzije, morali smo iz budžeta u prva tri mjeseca 2016. izdvojiti gotovo 70 miliona KM više sredstava nego prilikom ranijeg načina isplate penzija. To nas je dovelo u situaciju da imamo kašnjenje s mnogim drugim isplatama, sebvencija, te obaveza koje imaju ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, izbjeglica", rekao je Tegeltija u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Očekivao se, kaže, novac i MMF-a, ali se to nije desilo u prvom kvartalu, pa je finansiranje bilo samo u iznosu od 41 posto u odnosu na plan, ali vjeruje da će do stabilizacije stanja u budžetu doći narednih mjesec ili dva i da će sve obaveze biti isplaćene.

Tegeltija kaže da žali što je zbog određenog propusta nekih pojedinaca, Ustavni sud RS-a donio odluku da je Zakon o Fondu solidarnosti RS-a neustavan, ustvrdivši da je to dobar projekt i da su se građani "dobrovoljno“ odricali svog novca kako bi se pomoglo onima koji su imali posljednice od poplava 2014. godine.

On vjeruje da će to građani imati na umu, ako budu donosili odluke da im se vrati novac.

"Ne trebamo robovati formi. Ako je neko nešto propustio, trebamo gledati suštinu, da je taj novac prikupljen od svih nas i išao je onima kojima je najpotrebniji", ustvrdio je Tegeltija.

Nakon sjednice Upravnog odbora RS-a rekao je da se na računima Fonda solidarnosti za obnovu RS-a trenutno nalazi nešto više od 32 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital