Radnici u RS plaćeniji od kolega u FBiH

Kapital / IZVJEŠTAJI

Radnici u RS plaćeniji od kolega u FBiH

Radnici u RS, nekon četiri mjeseca pauze, opet primaju veće prosječne plate od kolega u FBiH, pokazuju dostupni podaci statističkih zavoda za februar ove godine.

18.04.2016. 08:50 / Izvor: Nezavisne novine

Radnici u RS, nekon četiri mjeseca pauze, opet primaju veće prosječne plate od kolega u FBiH, pokazuju dostupni podaci statističkih zavoda za februar ove godine.

Tako je prosječna plata u RS, koja je u februaru ove godine iznosila 838 maraka, prestigla prosječna mjesečna primanja u tom mjesecu u FBiH, što je prvi put od oktobra prošle godine, kada su ta primanja bila veća u FBiH. Sada je, dakle, situacija drugačija i plata u RS je za 13 maraka veća od one u FBiH.

Ono što je posebno interesantno je činjenica da je u odnosu na januar ove godine prosječna plata u RS povećana za 22 marke, dok je to primanje u FBiH palo za devet maraka u tom periodu. Ipak, ekonomski analitičari smatraju da je prosječna plata i u RS i u FBiH i dalje mala, posebno u realnom sektoru. Goran Radivojac, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, rekao je da problem kod nas nije visina prosječne plate, nego produktivnost, odnosno koji sektori nose prosječnu platu.

"Definitivno je da sa aspekta plate ne možemo posmatrati i stavljati u isti koš finansijski sektor i ugostiteljstvo, trgovinu, građevinarstvo i prerađivačku industriju, gdje su u pravilu plate najniže", rekao je Radivojac i dodao da se tu otvara pitanje privredne strukture. Prema njegovom mišljenju, situacije u kojima je prosječna plata nekad veća u RS, a nekad u FBiH su ciklični poremećaji. "Mislim da se mi možemo složiti da je BiH jedinstven ekonomski prostor sa tog aspekta i da je sloboda kretanja i zapošljavanja apsolutno neupitna", naveo je Radivojac.

Ipak, on je zaključio da je prosječna plata na niskom nivou i da ne omogućava egzistenciju dostojnu zemlje kandidata i još malo članice EU, bilo da se radi o RS ili FBiH. Iz Zavoda za statistiku RS su kazali da je prosječna neto plata u RS isplaćena u februaru iznosila 838 KM.

U odnosu na januar realno je veća za 2,9 odsto, a u odnosu na februar 2015. godine realno je veća za 1,8 odsto. Prema njihovim riječima, u februaru je najviša prosječna neto plata isplaćena u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.260 KM, a najniža u oblasti administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 513 KM.

Pojašnjavaju da plate zaposlenih ne obuhvataju ostala lična primanja kao što su topli obrok, prevoz, regres, solidarna pomoć, jednokratna novčana pomoć i slično. Dodaju da se prosječne plate računaju tako što se ukupno isplaćena masa plata u mjesecu dijeli sa brojem zaposlenih na koje se odnose izvršene isplate.

Iz Saveza sindikata RS izrazili su očekivanje da će potpisivanjem novih kolektivnih ugovora i povećanjem najniže plate biti poboljšan materijalni i socijalni položaj radnika u privredi, kao i da će njihove plate biti izjednačene s platama ostalih radnika u RS. Prema njihovim riječima, sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u februaru koštala je 1.872 KM, koju je prosječna isplaćena neto plata za taj mjesec u iznosu od 838 KM pokrivala sa oko 44 odsto.

Prosječne plate u entitetima

                      FBIH   RS

Septembar    834      826

Oktobar        824      827

Novembar     824     827

Decembar     834     846

Januar          816     834

Februar        838     825

podaci entitetskih zavoda za statistiku u KM

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital