U BiH 150.000 neosiguranih i neregistrovanih vozila

18.06.2016. 11:46 / Izvor: SRNA
U BiH 150.000 neosiguranih i neregistrovanih vozila

Akcioni plan za borbu protiv neregistrovanih i neosiguranih vozila ima za cilj da se njihov broj u BiH snizi na oko dva odsto.

Akcioni plan za borbu protiv neregistrovanih i neosiguranih vozila ima za cilj da se njihov broj u BiH snizi na oko dva odsto, što je uslov da vozila iz BiH ulaze u zemlje EU bez zelene karte, odnosno po sistemu registarskih oznaka, izjavio je danas predsjednik Udruženja društava za osiguranje Privredne komore Republike Srpske Milomir Durmić.

On je rekao novinarima pred prezentaciju tog plana da prema procjenama u BiH u saobraćaju učestvuje oko 15 odsto neosiguranih i neregistrovanih vozila, dodajući da štetu koju pričine takva vozila pokrivaju zaštitni fondovi Srpske i Federacije BiH /FBiH/.

Durmić je naveo da ovaj akcioni plan podrazumijeva niz mjera i aktivnosti koje bi sprovodilo više nadležnih institucija iz svog djelokruga poslova i aktivnosti.

On je rekao da su osiguravajuća društva u Srpskoj u prošloj godini na osnovu štete prouzrokovane auto-nesrećama isplatila odštetnih zahtjeva u ukupnoj visini oko 26 miliona KM.

Durmić je rekao da je Zaštitni fond Srpske isplatio odštetnih zahtjeva u ukupnoj visini od oko 1,5 miliona KM na ime štete koju su  prouzrokovala neregistrovana i neosigurana vozila.

Predsjednik federalnog Udruženja osiguravajućih društava Feđa Morankić rekao je da tih 15 odsto neregistrovanih i neosiguranih vozila u BiH čini cifru od oko 150.000 automobila, a da saobraćajne nezgode u kojima takva vozila učestvuju stvaraju veliku štetu budžetima, dovode do gubitaka prihoda po osnovu poreza i drugih taksi.

On je dodao da sistem registarskih oznaka omogućava brži protok robe i usluga.

Direktor Biroa zelene karte BiH Samira Zijadić rekla je da bi se pojava neregistrovanih i neosiguranih motornih vozila mogao smanjiti kroz jaču primjenu i pooštrenje sadašnje zakonske regulative, podizanjem javne svijesti, pojačanim radom nadležnih organa i njihove neposrednije saradnje na ovom pitanju.

Akcioni plan je pripremio Koordinacioni odbor, formiran na inicijativu Biroa zelene karte BiH, a čine ga Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, IDDEEA, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, entitetska udruženja osiguravajućih društava, entitetski zaštitni fondovi

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital