Ima li nade za BH Airlines uz dugovanja od 42,7 milijuna KM?

Kapital / IZVJEŠTAJI

Ima li nade za BH Airlines uz dugovanja od 42,7 milijuna KM?

Ročište za ispitivanje prijava potraživanja zakazano je za 8. prosinca 2016. godine.

06.10.2016. 09:26 / Izvor: Faktor

Javno poduzeće BH Airlines, opterećeno ogromnim dugovima i nemogućnošću izmirenja obveza, prema odluci Općinskog suda u Sarajevu odlazi u stečaj, a za stečajnog upravnika imenovan je Abid Šarić.

Ročište za ispitivanje prijava potraživanja zakazano je za 8. prosinca 2016. godine. Rješenjem su pozvani povjeritelji da u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u Službenim novinama FBiH prijave svoja potraživanja ovom sudu, piše Faktor.

Skupština povjeritelja će se održati također 8. prosinca, na kojoj će se, nakon izvješća stečajnog upravnika, odlučiti o daljnjem tijeku stečajnog postupka.

Stečajni upravnik BH Airlinesa Abid Šarić izjavio je za Faktor da dugovanja tvrtke iznose oko 42,7 milijuna KM, od čega su kratkoročne obveze oko 37 milijuna KM.

"Tvrtka ima malo aktive i vrlo je malo toga što će formirati stečajnu masu. Imaju jedan zrakoplov koji je u vlasništvu HETA-e, tako teško da ima ikakvih izgleda za oporavkom tvrtke. Vlada Federacije BiH je 100-postotni vlasnik BH Airlinesa i jedino ona, može izmiriti obveze i okončati stečaj kako bi tvrtka nastavila poslovati", ocijenio je Šarić.

Prema njegovim riječima, prvi korak će biti precizno utvrđivanje ukupnih obveza.

"Moramo utvrditi obveze i njihovu kategoriju. Treba utvrditi tko su razdužni, a tko izvršni povjeritelji koliko iznose potraživanja radnika, a koliko su potraživanja općeg isplatnog reda. Treba utvrditi i iznos ukupne stečajne mase i što je najvažnije zaustaviti daljnje povećanje dugova", objašnjava Šarić. Dodao je kako će doći do raskidanja radnog odnosa sa zaposlenicima.

"Radnicima od 2012. godine nisu uplaćivani doprinosi i oni će se naći u nezgodnoj situaciji", dodaje stečajni upravnik.

Najveći povjeritelj je društvo HETA koje potražuje 25.409.857 KM iz ugovora o financijskom lizingu za dva zrakoplova ATR-72.

Zračna luka u Sarajevu potražuje 6.429.884 KM, KM, potraživanja stranih dobavljača su 4.257.826, zaposlenici po osnovu plaća potražuju 2.700.000 KM, potraživanja JP Pošta BiH iznose 1.397.091 KM, rezerviranja po osnovu tužbi iznose 1.816.580 KM, a ostala potraživanja su 751.062 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital