Razmjena između BiH i Srbija dostigla 1,52 milijarde eura

17.04.2017. 09:39 / Izvor: Glas Srpske
Razmjena između BiH i Srbija dostigla 1,52 milijarde eura

Vrijednost robne razmjene između BiH i Srbije dostigla je lani 1,52 milijarde eura i bilježi povećanje od 5,8 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Vrijednost robne razmjene između BiH i Srbije dostigla je lani 1,52 milijarde eura i bilježi povećanje od 5,8 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Podaci koje je objavila Privredna komora Srbije pokazuju da je suficit u robnoj razmjeni u korist srpske strane iznosio 712,6 miliona eura.

Tržište BiH je bilo treće po značaju sa srpske izvoznike, dok se BiH na listi zemalja iz kojih je Srbija uvozila nalazi na 14. mjestu. Izvoz u BiH iz Srbije iznosio je 1,11 milijardi eura i porastao je šest odsto u odnosu na 2015. godinu. Uvoz iz BiH u Srbiju istovremeno je povećan 5,3 odsto, na 406 miliona eura.

Srbija je u protekloj godini u BiH najviše izvozila kukuruz u zrnu, ulje od suncokreta ili šafranike, gasna ulja, pšenicu, proizvode za ishranu životinja, slatke biskvite, vafle i oblande, sjeme suncokreta, pivo od slada i cigarete koje sadrže duvan.

U suprotnom smjeru najviše su odlazili koks, polukoks, retortni ugalj, žica, televizori, koturovi od gvožđa i drugih legura, šipke od gvožđa i čelika, drvo četinara, lignit, električna energija, smrznute maline, kontejneri od stakla i ulja za podmazivanje.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić kaže da je Srbija jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srpske i BiH.

"To se posebno odnosi na RS imajući u vidu ukupan obim robne razmjene. Ekonomski odnosi između Srbije i RS, odnosno BiH su sada na zadovoljavajućem nivou. Ipak, to ne znači da se ne mogu unapređivati, posebno kada je riječ o većem prisustvu naše robe na tržištu Srbije i zajedničkom nastupu na tržištima trećih zemalja", ističe Vidić.

On šansu vidi i u zajedničkim aktivnostima u privlačenju investitora.

"Naše dvije privrede su u velikoj mjeri kompatibilne zbog čega postoji prostor za bolju uvezanost i zajedničko tržište. Da bismo to iskoristili potrebni su i novi zajednički infrastrukturni i privredni projekti", rekao je Vidić.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da je problem za BiH velika razlika u nivou prerade proizvoda u odnosu na Srbiju.

"Srbija posjeduje mnogo više prerađivačkih kapaciteta i zato su njihovi proizvodi vredniji. Ne možemo samo prodavati oblovinu ili stoku, već moramo imati i finalne proizvode do kojih ne možemo doći bez investiranja i mjera podsticaja za koje je zadužena država", istakao je Pavlović.

Obimna trgovinska saradnja proširena je i na polje investicija. Podaci Centralne banke BiH pokazuju da su tokovi direktnih investicija iz Srbije u BiH u periodu od 2006. do 2015. godine iznosili 999,07 miliona evra. Srbija se nalazi na prvom mjestu kada je riječ o tokovima direktnih investicionih ulaganja u BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital