Revizori utvrdili napredak u finansijskoj disciplini budžetskih korisnika

16.06.2017. 15:28 / Izvor: Akta.ba
Revizori utvrdili napredak u finansijskoj disciplini budžetskih korisnika

Ureda za reviziju institucija u FBiH obavio je revizije za 19 korisnika Budžeta FBiH.

Ureda za reviziju institucija u FBiH obavio je revizije za 19 korisnika Budžeta FBiH.

Ukupan budžet za 2016. godinu 19 korisnika Budžeta FBiH iznosio je 2.304.034.228 KM.

Kao i prethodnih godina, finansijska revizija obuhvatila je reviziju finansijskih izvještaja kao i usklađenost finansijskih aktivnosti, infonnacija i transakcija sa zakonskim i drugim propisima. Značajna promjena u odnosu na prethodnu godinu za korisnike revizorskih izvještaja je davanje dva mišljenja u Izvještaju o finansijskoj reviziji, i to: mišljenje o pouzdanosti finansijskih izvještaja i mišljenje o usklađenosti aktivnosti, finansijskih transakcija i infonnacija iskazanih u finansijskim izvještajima sa zakonskim i ostalim propisima.

Data su mišljenja o pouzdanosti finansijskih izvještaja i to: 10 pozitivnih, 2 pozitivna sa skretanjem pažnje, 5 s rezervom i 2 s rezervom sa skretanjem pažnje, te mišljenja o usklađenosti: 2 pozitivna, 4 pozitivna sa skretanjem pažnje, 8 s rezervom i 5 s rezervom sa skretanjem pažnje.

U cilju otklanjanja utvrđenih slabosti, nepravilnosti i nedostataka u izvještajima za 2016. godinu dato je ukupno 395 preporuka.

Na osnovu obavljenih revizija, utvrđen je napredak po pitanju finansijske discipline budžetskih korisnika, i to u najvećem dijelu kod tekućih troškova odnosno izdataka za materijal i usluge (putni troškovi, reprezentacija, troškovi telefona), kao i kod vršenja nadzora nad namjenskim utroškom sredstava.

Slabosti koje se ponavljaju odnose se na sistem internih kontrola (donošenje i primjena intemih akata; planiranje i realizacija transfera; zaključivanje ugovora o djelu i isplaćivanje naknada za rad komisija; ne evidentiranje obaveza na propisanim pozicijama) kao i na funkcionisanje interne revizije koja na nivou Federacije BiH nije uspostavljena na zadovoljavajućem nivou.

Obzirom da se ove revizije obavljaju svake godinu u kontinuitetu, procjena postupanja po preporukama datim u izvještajima za prethodnu tj. 2015. godinu predstavlja realnu ali nezadovoljavajuću sliku. Od datih 343 preporuke za 2015. godinu, utvrđeno je da potpuno i djelimično postupanje po datim preporukama iznosi 46%. Date preporuke ukazuju na slabosti i nepravilnosti u upravljanju i raspolaganju javnim sredstvima. Kako se utvrđene nepravilnosti često ponavljaju, od suštinske važnosti bi bilo da se ubuduće riješe navedeni problemi što bi prevashodno uticalo na unapređenje transparentnosti, zakonitosti i namjenskog trošenja javnog novca.

Do 31.05.2017. godine, također su izvršene revizije Federalne uprave za geodetske i imovinsko prave poslove, Federalnog agromediteranskog zavoda, Federalnog hidrometeorološkog zavoda, Vrhovnog suda FBiH, Sudske policije i Fondacije za održivi razvoj - Odraz.

Ostale revizije obavljaju se u skladu sa Godišnjim planom za 2017. godinu, a izvještaji će biti sukcesivno objavljeni po okončanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital