Crna Gora povećala PDV sa 19 na 21 posto

31.07.2017. 13:53 / Izvor: Agencije
Crna Gora povećala PDV sa 19 na 21 posto

Skupština je usvojila vladine dopune Zakona o PDV-u koje će biti na snazi od januara naredne godine.

Crna Gora je povećala stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) sa 19 na 21 posto, odlukom Skupštine. Skupština je usvojila vladine dopune Zakona o PDV-u koje će biti na snazi od januara naredne godine.

Crna Gora ima problem sa javnim dugom koji se bez garancija kreće oko 65 posto bruto društvenog proizvoda, što izaziva zabrinutost domaćih, a posebno stranih finansijskih organizacija. Međunarodni monetarni fond (MMF), Svjetska banka (SB) i druge finansijske organizacije sugerišu Crnoj Gori “fiskalnu konsolidaciju”.

Vlada je predložila, a Skupština danas usvojila i Fiskalnu strategiju za naredne tri godine. Definisano je i smanjenje zarada u javnom sektoru funkcionerima za šest posto i ukidanje naknada majkama sa troje i više djece. Ministar finansija Darko Radunović ponovio je da je cilj novih mjera štednje jačanje fiskalne stabilnosti, suficit budžeta i smanjenje javnog duga od 2020. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital