Kapital / IZVJEŠTAJI

Dug za struju 365 miliona maraka

Domaćinstva, preduzeća, institucije i ostali potrošači u Srpskoj duguju čak 365,02 miliona maraka za isporučenu struju.

09.07.2018. 09:06 / Izvor: Glas Srpske

Domaćinstva, preduzeća, institucije i ostali potrošači u Srpskoj duguju čak 365,02 miliona maraka za isporučenu struju.

U “Elektroprivredi RS” kazali su da su nenaplaćena potraživanja od domaćinstava na kraju prošle godine iznosila 146,81 milion maraka, što čini 40 odsto ukupnog duga za struju. Preostalih 212,20 miliona KM predstavljaju nenaplaćena potraživanja od kupaca iz kategorije ostalih potrošača.

"Dvije karakteristične grupe kupaca najveći su dužnici za struju, a to su zdravstvene ustanove i vodovodna preduzeća. Prvi su na kraju prošle godine dugovali 18,45 miliona, a vodovodna preduzeća 20,61 milion KM", kazali su u “Elektroprivredi”.

Pet distributivnih preduzeća u Srpskoj u 2017. godini bilo je primorano i da otpiše 11,51 milion maraka dugovanja za struju. Na taj korak ova preduzeća bila su primorana zbog okončanja stečaja u preduzećima, nakon čega nisu mogla namiriti svoj dug, te na osnovu pravosnažnih presuda kojima su njihova potraživanja proglašena nenaplativim.

Stečajni upravnici ističu da su svakodnevne situacije da preduzeća u stečaju ne mogu izmiriti dugove za račune.

"Male su šanse da se iz stečaja namire svi povjerioci. Čak u 80 odsto stečajeva nemoguće je izmiriti obaveze za poreze i doprinose, struju, vodu i ostale račune. Takva situacija je i u zemljama regiona. Jedini način da se to izbjegne je povećati disciplinu i na vrijeme naplaćivati obaveze kako za poreze i doprinose, tako i za druge račune", rekao je stečajni upravnik Dušan Kovačević.

“Elektroprivreda RS” je dugovanja za struju otpisivala i na osnovu odredaba zaključenog ugovora o reprogramu.

"Nakon otplate duga u cjelini isknjižavana su potraživanja na osnovu obračunate nenaplaćene kamate, ali i na osnovu odredaba Zakona o zateznoj kamati u slučajevima kada obračunata nenaplaćena kamata na iznos nenaplaćene glavnice prelazi njenu vrijednost. Potraživanja za struju isknjižavana su i na osnovu prigovora na obračun struje", kazali su u “Elektroprivredi”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital