Gradovi u RS neće mijenjati stope poreza na nepokretnosti

22.10.2018. 14:02 / Izvor: Nezavisne novine
Gradovi u RS neće mijenjati stope poreza na nepokretnosti

Po ovom osnovu u gradsku kasu do kraja septembra prikupljeno je 7,67 mil KM, dok je u prošloj godini za 12 mjeseci prikupljeno 7,8 mil KM.

Gradovi u Republici Srpskoj u narednoj godini neće mijenjati stope poreza na nepokretnosti, jer su uglavnom zadovoljni sredstvima koja dobijaju po ovoj osnovi.

Podaci Poreske uprave Republike Srpske pokazuju kako je u devet mjeseci ove godine ukupno naplaćeno 21,9 mil KM po tom osnovu, što je za 3,3 mil KM ili 18% više u odnosu na isti period prethodne godine.

Najveći procentualni rast naplate bilježi Banjaluka, ujedno i najveća lokalna zajednica u RS, koja je za devet mjeseci ove godine skoro pa dostigla prihode iz cijele 2017.

Po ovom osnovu u gradsku kasu do kraja septembra prikupljeno je 7,67 mil KM, dok je u prošloj godini za 12 mjeseci prikupljeno 7,8 mil KM.

Prema podacima njihovog Odjeljenja za finansije, od 2012. godine, kad je i stupio na snagu Zakon o porezu na nepokretnosti, gradski prihodi po ovom osnovu su se utrostručili, ali se procjenjuje da je ovaj prihod moguće znatno uvećati i bez povećanja poreske stope, koja je nadležnost lokalne zajednice.

Igor Radojičić, prvi čovjek Banjaluke, prije nekoliko dana poručio je kako se poreska stopa neće povećavati, ali da će pojačati kontrole prijavljivanja objekata.

Iako od naredne godine postoji zakonska mogućnost da gradovi preuzmu obračun, naplatu i kontrolu naplate nad porezom na nepokretnosti, Banjaluka neće formirati sopstvenu službu za naplatu poreza na nepokretnosti.

Božana Šljivar, načelnica Odjeljenja za finansije, ističe da bi preuzimanje ove obaveze od Poreske uprave bilo previše kompleksno, zahtijevalo povećanje broja zaposlenih, značajne organizacione i informatičke pripreme, a time i veća sredstva u budžetu grada.

Slično razmišljaju i u Bijeljini, gdje kažu kako je nerealno da do toga dođe, jer zakonodavstvo nije usklađeno.

Oni su za devet mjeseci prikupili 2,24 mil KM, a početkom godine formiran je Odsjek za evidenciju, naplatu i analizu prihoda, iz kojeg šalju opomene dužnicima i dostavljaju informacije Poreskoj upravi o neprijavljenim nekretninama na područja grada.

"Primarni cilj rada u narednom periodu je postaviti u ravnopravan položaj sve građane u pogledu obaveze plaćanja poreza, a ne da i dalje porez plaćaju samo oni građani koji su dobrovoljno prijavili svoju imovinu. Skupština grada će krajem ove godine zasjedati i donijeti odluku o poreskoj stopu za porez na nepokretnost za narednu 2019. Prema trenutnom stanju stvari, ne bi trebalo očekivati promjenu dosadašnje poreske stope", kazala je za Nezavisne Vesna Đurica, šef Odsjeka za evidenciju, naplatu i analizu prihoda.

Zvornik je za tri kvartala ove godine skupio 563.829 KM, što je, prema riječima Srđana Despića, načelnika Odjeljenja za finansije, više nego u istom periodu prošle godine.

"Mislim da nećemo mijenjati poresku stopu za 2019. godinu, grad Zvornik ima dvije poreske stope 0,07 za one koji obavljaju proizvodne djelatnosti i 0,14 za sve ostale", kazao je za Nezavisne.

On kaže kako u naplati ovih prihoda uglavnom pružaju logističku podršku Poreskoj upravi RS te najavljuje osnivanje posebne službe za ovu problematiku s obzirom na to da su u pitanju sredstva koja u potpunosti pripadaju lokalnim zajednicama.

Ni u Trebinju se neće mijenjati poreska stopa, jer su, kako su poručili, zadovoljni načinom na koji teče naplata. Ni oni neće preuzimati poslove naplate od Poreske uprave.

"Da bi se to i realizovalo, potrebno je donijeti izmjene niza zakonskih i podzakonskih akata", kazali su Nezavisnim u Gradskoj upravi Trebinja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital