Otplata duga veća nego zaduživanje

09.09.2019. 10:26 / Izvor: Oslobođenje
Otplata duga veća nego zaduživanje

Budžetom FBiH za tekuću godinu planirano je zaduživanje od 230 miliona KM putem vrijednosnih papira, ali su neke emisije otkazane zbog adekvatnog nivoa likvidnosti.

Vlada FBiH je na posljednjoj sjednici donijela dvije odluke o zaduženju Federacije BiH putem emisije obveznica u ukupnom iznosu od 70.000.000 KM namijenjenih za finansiranje izdataka utvrđenih ovogodišnjim budžetom FBiH. Istovremeno, federalno Ministarstvo finansija u petak je otkazalo aukciju sedmogodišnjih obveznica planiranu za 10. septembar 2019. godine zahvaljujući adekvatnom nivou likvidnosti jedinstvenog računa trezora FBiH i smanjenim potrebama za finansiranjem.

Pomoćnik ministra finansija za upravljanje dugom Samir Bakić pojašnjava da se od emisija vrijednosnih papira, koje su planirane u budžetu, može odustati ukoliko je trenutna likvidnost odgovarajuća.

"To je plan, ali ne postoji obaveza Ministarstva finansija i Vlade FBiH da izdamo vrijednosne papire. Znači, trezor je u prva tri kvartala bio dovoljno likvidan, pa smo u skladu s tim otkazivali aukcije koje su bile planirane. Šta će se desiti u četvrtom kvartalu i hoće li emisija vrijednosnih papira biti realizirana ili otkazana, još ne znamo. Ako ostane ovaj nivo likvidnosti, moguće je da ćemo ih otkazati. To zavisi od prihoda i rashoda", kaže Bakić.

Dodaje da su budžet i trezor likvidni i da posljednje otkazivanje aukcije obveznica neće dovesti u pitanje bilo kakve isplate. Također, naglašava da Vlada FBiH u posljednje dvije godine otplaćuje više duga nego što se zadužuje, a tako će biti i do kraja tekuće godine.

"Imali smo veliku likvidnost koju smo prenijeli iz prošle u ovu godinu. I na kraju 2019. imaćemo dovoljno sredstava i prenijeti značajan dio za narednu godinu. Prema tome, ako ćemo emitovati stotinu miliona KM vrijednosnih papira, to ne znači da će taj novac biti utrošen u ovoj godini. On će biti zaliha novca na računu za naredni fiskalni period. S te strane, to je garancija za bilo kakva Vladina plaćanja koja dospijevaju ne samo u ovoj nego i za narednu godinu", pojašnjava Bakić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital