Otplata duga veća nego zaduživanje

Kapital / IZVJEŠTAJI

Otplata duga veća nego zaduživanje

09.09.2019. 10:26 / Izvor: Oslobođenje

Vlada FBiH je na posljednjoj sjednici donijela dvije odluke o zaduženju Federacije BiH putem emisije obveznica u ukupnom iznosu od 70.000.000 KM namijenjenih za finansiranje izdataka utvrđenih ovogodišnjim budžetom FBiH. Istovremeno, federalno Ministarstvo finansija u petak je otkazalo aukciju sedmogodišnjih obveznica planiranu za 10. septembar 2019. godine zahvaljujući adekvatnom nivou likvidnosti jedinstvenog računa trezora FBiH i smanjenim potrebama za finansiranjem.

Pomoćnik ministra finansija za upravljanje dugom Samir Bakić pojašnjava da se od emisija vrijednosnih papira, koje su planirane u budžetu, može odustati ukoliko je trenutna likvidnost odgovarajuća.

"To je plan, ali ne postoji obaveza Ministarstva finansija i Vlade FBiH da izdamo vrijednosne papire. Znači, trezor je u prva tri kvartala bio dovoljno likvidan, pa smo u skladu s tim otkazivali aukcije koje su bile planirane. Šta će se desiti u četvrtom kvartalu i hoće li emisija vrijednosnih papira biti realizirana ili otkazana, još ne znamo. Ako ostane ovaj nivo likvidnosti, moguće je da ćemo ih otkazati. To zavisi od prihoda i rashoda", kaže Bakić.

Dodaje da su budžet i trezor likvidni i da posljednje otkazivanje aukcije obveznica neće dovesti u pitanje bilo kakve isplate. Također, naglašava da Vlada FBiH u posljednje dvije godine otplaćuje više duga nego što se zadužuje, a tako će biti i do kraja tekuće godine.

"Imali smo veliku likvidnost koju smo prenijeli iz prošle u ovu godinu. I na kraju 2019. imaćemo dovoljno sredstava i prenijeti značajan dio za narednu godinu. Prema tome, ako ćemo emitovati stotinu miliona KM vrijednosnih papira, to ne znači da će taj novac biti utrošen u ovoj godini. On će biti zaliha novca na računu za naredni fiskalni period. S te strane, to je garancija za bilo kakva Vladina plaćanja koja dospijevaju ne samo u ovoj nego i za narednu godinu", pojašnjava Bakić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital