Kapital / IZVJEŠTAJI

Robne rezerve FBiH: Zalihe goriva dovoljne za svega dva dana

02.06.2009. 12:58 / Izvor: Dnevne novine SAN

U posljednje dvije godine FBiH nije nabavila niti jedan litar goriva za svoje robne rezerve. Tako federalne zalihe i dalje raspolažu količinama goriva dovoljnim da zadovolje tek dvodnevnu potrošnju u ovom dijelu BiH. Prema podacima Direkcije robnih rezervi FBiH, koji su dostavljeni Parlamentu FBiH, u ovoj instituciji raspolažu sa približno miliona litara bezolovnog benzina, oko 3,7 miliona litara dizel goriva te 531.048 litara lož ulja.

To su količine koje su skoro u litar jednake količinama koje su Robne rezerve FBiH imale i prije dvije godine, kada su također Parlamentu FBiH uputile sličnu informaciju. Dnevna potrošnja u BiH iznosi namanje tri miliona litara goriva, a Evropska unija primjerice svojim članicama propisuje obavezu da u skladištima uvijek moraju imati dovoljne količine da tržište snadbijevaju tokom 90 dana. I ovi podaci na najbolji način pokazuju koliko je BiH zapravo još daleko od Evropske unije.

Kerim Lučarević, nekadašnji direktor "Energopetrola", napominje kako FBiH sa ovakvim rezervama, pogotovo kad se vidi njihova struktura, ne može zadovoljiti ni potrebe grada Sarajeva u slučaju nekih većih poremećaja na tržištu.

"Smatram ovo skandaoznim ponašanjem vlasti, tim prije što dvije godine imaju iste količine što znači da ne rade ništa kako bi ih povećali, niti su naučile bilo šta iz nedavne velike naftne krize koja se mogla ublažiti da smo imali barem malo veće količine goriva u zalihama", kaže Lučarević.

On ističe kako bi robne rezerve trebale biti i korektiv tržišta, jer bi mogle nuditi svoje gorivo po nižim cijenama kada bi u svijetu cijene nafte rasle.

"To, naravno, podrazumijeva da se nafta kupuje kada njena cijena pada, a prodaje kad raste ali opet po nižimcijenama nego što su tada na tržištu", ističe Lučarević.

Pored nafte, u Robnim rezervama FBIH vlada priličan propuh i kada su u pitanju zalihe hrane i drugih proizvoda. Tako se recimo raspolaže sa svega 638.365 litara ulja, 518 tona šećera, 730 tona soli, 10 tona preprađevina od voća i povrća, 68 tona deterdženta. Jedino sa čime se Robne rezerve mogu pohvaliti jeste kukuruz, kojeg u skladištima ima oko 10.000 tona, te pšenice oko 15,1 miliona kilograma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital