Kapital / IZVJEŠTAJI

Rudnik i Termoelektrana Ugljevik prošle godine ostvarili dobit od 1,4 mil. KM

23.03.2010. 13:49 / Izvor: Fokus

Rudnik i Termoelektrana Ugljevik prošle godine ostvarili su dobit od 1,4 miliona maraka, čime su nastavili trend pozitivnog poslovanja, iako je cijena struje bila manja nego u 2008. godini. Upravo iz tih razloga, prihodi po osnovu prodaje električne energije smanjeni su za 11.751.000 maraka, iako je proizvodnja struje bila veća za 28 gigavat-časova u odnosu na 2008. godinu.

"Prošle godine, tokom koje smo proslavili 110 godina Rudnika Ugljevik, proizvedeno je 1.926.000 tona uglja, što je druga najveća proizvodnja uglja u istoriji Rudnika. Proizvedeno je i 8.370.000 kubnih metara otkrivke, dok je Termoelektrana proizvela 1.559 gigavat-časova električne energije, što je jedna od rekordnih proizvodnji otkako je TE puštena u pogon 1985. godine. Prebacivanje plana proizvodnje uticalo je na pozitivan finansijski rezultat", kaže direktor RiTE Ugljevik, Anto Gajić.

Proizvodnja električne energije u RiTE Ugljevik ove godine odvija se po planu, ali zbog loših vremenskih uslova ne ostvaruje se planska proizvodnja uglja i otkrivke. Planirano je da ove godine bude proizvedeno 1.262 gigavat-časa električne energije, 1.479.223 tone uglja, te 7.500.000 kubnih metara otkrivke.

"Planirana ulaganja u TE u ovoj godini jesu najveća investicija od izgradnje ove termoelektrane, od čega zavisi njena budućnost kao i sudbina svih zaposlenih. Zbog toga je interes svih nas da se predviđeni poslovi privedu kraju, čime se stvaraju uslovi da ovaj objekat opstane i radi narednih dvadeset godina do trideset godina", kazao je Gajić. On je naveo da su, pored redovnih poslova remonta, planirane znatne investicije, među kojim je rekonstrukcija kotla, sistema rashladnih i otpadnih voda, postrojenja vlastite potrošnje, ugradnja sistema upravljanja i monitoringa, te kapitalni remont turbine i regeneratora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital