Sarajevo: U junu prodaja državnih dionica UNIS-a putem berze

04.06.2012. 11:02 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevo: U junu prodaja državnih dionica UNIS-a putem berze

Na Sarajevskoj berzi ovog mjeseca bit će održana vanredna aukcija za prodaju dionica u državnom vlasništvu preduzeća Unis - Udružena metalna industrija Sarajevo.

Prodavac je Agencija za privatizaciju FBiH, a za posrednika odabrana je brokerska kuća Raiffeisen Bank. Na aukciji će biti ponuđeno 2.123.278 dionica, koje čine 51 posto državnog kapitala.

Dionice će se prodavati u paketima, a prodaja će biti obavljena na šest vanrednih aukcija metodom 1 – jednokratne prodaje pri kojoj su dozvoljeni samo kupovni nalozi koji glase na količinu istovjetnu onoj iz prodajnog naloga.

Aukcija svih šest paketa dionica će se održati isti dan u junu 2012. godine, a početna prodajna cijena jedne dionice iznosi 5,48 KM.

Odluku da se državni kapital prodaje putem berze donijela je Vlada FBiH, nakon što na raspisani tender nije stigla nijedna kvalitetna ponuda.

Preduzeće Unis iz Sarajeva osnovano 1968. godine, a prije rata je u svom sastavu imala integrirano više od sto preduzeća iz oblasti autoindustrije, mašinogradnje, hemijske i metalne industrije itd.

Tokom rata, preduzeće je pretrpjelo velike štete nakon čega je otpočeo proces poslovnog, organizacionog i vlasničkog restrukturiranja, Tako od 2009. godine Koncern funkcionira kao pet povezanih društava, od kojih je Unis d.d. Sarajevo matično društvo.

Ostala privredna društva su: UNIS UTL d.o.o. Vogošća i UNIS PKL d.o.o. Jablanica, koji se bave proizvodnjom valjkastih ležaja i koje se nalaze u stopostotnom vlasništvu UNIS-a.

UNIS je vlasnik 44,83 posto kapitala u UNIS FAGAS-u d.o.o. Sarajevo, čija je osnovna djelatnost proizvodnja mjerno – regulatorne opreme za prirodni gas. U njihovom sastavu nalazi se i Poslovni centar UNITIC, u kojemu UNIS ima učešće od 50 posto.

Preduzeće ima 40 zaposlenih, a prošle godine ostvarili su prihod od 1.196.200 KM, dok je gubitak iznosio 2.301.378 KM.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital