SeeNews Top 100: Optima grupa i EP BiH među 100 najvećih u JIE

19.10.2013. 08:20 / Izvor: eKapija.ba
SeeNews Top 100: Optima grupa i EP BiH među 100 najvećih u JIE

Optima grupa i Elektroprivreda BiH jedine su kompanija iz naše zemlje među TOP 100 najvećih kompanija u jugoistočnoj Europi u 2012. godini prema ukupnim prihodima, objavio je SeeNews.

Optima grupa i Elektroprivreda BiH jedine su kompanije iz naše zemlje među TOP 100 najvećih kompanija u jugoistočnoj Europi prema ukupnim prihodima. SeeNews TOP 100 JIE listu tradicionalno objavljuje SeeNews, nezavisni svjetski prezenter poslovnih vijesti i informacija.

Ove godine se tako Optima grupa nalazi po prvi put na listi, a rangirana je na 54. mjestu, dok je Elektroprivreda BiH na 87.mjestu. Optima grupa je ostvarila 665,1 milion eura prihoda (rast 84,5%), a Elektroprivreda BiH 473.6 miliona eura, što predstavlja pad od 3,21% u odnosu na godinu ranije, navedeno je u izvještaju.

SeeNews-ova TOP 100 JIE rang lista (www.top100.seenews.com) obuhvata kompanije koje najbolje posluju, a registrovane su u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji. 

Godišnje izdanje obuhvata tri glavne tabele - TOP 100 kompanija, TOP 100 banaka i TOP 100 osiguravača. Izdanje iz 2013. također uključuje dodatna rangiranja, profile, intervjue i priče o velikim događajima i trendovima u jugoistočnoj Europi (JIE) u 2012.

"SeeNews je stavio poseban akcenat na održivost i industrije. Takođe je po prvi put pripremio grafikone najvećih farmaceutskih proizvođača i distributera i dodao i cijelo poglavlje o farmaceutskom sektoru," kazala je glavni urednik Mira Karadzhova.

Na listu TOP 100  banaka se plasiralo i devet bh. banaka. Tako je najbolje rangiran zajmodavac UniCredit banka d.d. Mostar na poziciji 33, Raiffeisen Bank d.d. Sarajevo slijedi na mjestu 36. i na kraju treća među najbolje rangiranim bankama je Hypo Alpe-Adria Bank d.d. Mostar na 72. mjestu.

Bosnu i Hercegovinu je predstavljalo 10 osiguravača u JIE TOP 100 rangiranih osiguravajućih društava prošle godine. Sarajevo osiguranje d.d. je najbolje plasirano, na poziciji 46., a slijede ga Bosna-Sunce osiguranje d.d. Sarajevo na 57., i Euroherc osiguranje d.d. na 59. poziciji.

U izvještaju se također navodi da su zemlje jugoistočne Europe, sa svojim prednostima i slabostima, naslikale šarenu sliku u 2012., ali generalno usporene ekonomske aktivnosti i rast nezaposlenosti označili su cijelu godinu. Recesija u eurozoni je imala nepovoljan uticaj na ulaganje stranih direktnih investicija zemalja i vanjsku potražnju u zemljama JIE.

Sve zemlje u regionu su izvijestile usporavanje stope rasta BDP-a u 2012. u odnosu na 2011. Glavna prepreka ekonomskoj aktivnosti je bila kriza u eurozoni, koja je glavni trgovinski partner zemljama JIE, što je dovelo do pada prošlogodišnjeg izvoza. Niža potrošnja domaćinstava je još jedan važan razlog za usporavanje privrede u zemljama JIE. Oštra zima, proljetne poplave, ljetnje suše i šumski požari u regionu su devastirali usjeve i ostavili traga na trgovinu, infrastrukturu i ekonomske aktivnosti u regionu. Pa ipak su neke privrede JIE uspjele da postignu rast, mada skroman, i da održe inflaciju pod kontrolom. S obzirom na teškoće sa kojima se suočava eurozona i katastrofalni makroekonomski uslovi u Grčkoj i Italiji, stabilan slika u JIE pokazuje da bi manji brodovi mogli lakše opstati u teškim vodama, navodi se u izvještaju. 

Inače, ovo šesto izdanje internetske stranice SeeNews o 100 najbolje pozicioniranim kompanijama u jugoistočnoj Europi TOP 100 JIE zvanično je predstavljeno jučer, 18. oktobra 2013.godine,  na samitu EU-Balkan - jednom od najvećih poslovnih događaja godine koje organizira magazine The Economist.

Ministri, predstavnici Europske komisije, direktori finansijskih institucija i organizacija okupili su se da razgovaraju o poslovnim mogućnostima i izazovima sa kojima se trenutno suočava region.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital