Sokolac: Usvojen Nacrt budžeta za 2018.godinu u iznosu od 6.4 miliona KM

13.12.2017. 08:22 / Izvor: Akta.ba
Sokolac: Usvojen Nacrt budžeta za 2018.godinu u iznosu od 6.4 miliona KM

Prema riječima načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice, budžet, u najvećem dijelu, zavisi od naplate rente za korišćenje šumsko – drvnih sortimenata.

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Sokolac usvojena je Odluka o izvršenju budžeta opštine Sokolac za period od 01. januara do 30. septembra 2017. Ukupna budžetska sredstva za devet mjeseci ove godine iznosila su 9.144.544 KM.

Kreditno zaduženje opštine Sokolac kod Nove banke a.d. Banjaluka od 2.200.000 KM i NLB banke a.d. Banjaluka od 2.298.000 uvećalo je ostvarenje budžeta za 4.498.000 KM.

Odbornici su danas usvojili i Nacrt budžeta za 2018. godinu u iznosu od 6.475.454 KM.

Prema riječima načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice, budžet, u najvećem dijelu, zavisi od naplate rente za korišćenje šumsko – drvnih sortimenata.

"Da nije tih prihoda, opština bi mnogo teže funkcionisala. Moram da istaknem da smo zahvaljujući Poreskoj upravi uspjeli da naplatimo dugove iz prethodnog perioda, te sada imamo redovniju naplatu po osnovu korišćenja šumsko – drvnih sortimenata", naveo je Bjelica.

Đorđe Radić, u ime Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Sokolac, zatražio je objašnjenje o utrošku sredstava od naplate šumsko – drvnih sortimenata.

"Prema programu, od ovih sredstava planirano je, između ostalog, asfaltiranje lokalnih puteva Palež – Vrapci, Kalimanići – Džindići, Kaljina – Bare i još nekoliko dionica, u narednom periodu da se planira izgraditi trotoar u ulici Milana Šarca", dodao je Radić.

Rade Dangubić, odbornik SNSD-a zatražio je da se više pažnje posveti izgradnji infrastrukture u mjesnim zajednicama i da se u narednom periodu Program radi prema potrebama mjesnih zajednica.

Bjelica ističe da je zbog kašnjena naplate opština imala dugove iz prethodnog perioda.

"Morali smo da izmirimo obaveze prema državi koje su se nagomilale, zatim prema budžetskim korisnicima, a ulagali smo u veliki broj projekata. Jedan dio puteva u proteklom periodu je uređen i rekonstruisan, a i ove lokacije za koje opozicija traži objašnjenje riješićemo u skorijem periodu", kazao je Bjelica.

Predsjednik Skupštine opštine i odbornik DNS-a u skupštini opštini Sokolac Ljubomir Erić smatra da je teška finansijska situacija u opštini dovela je do toga da sredstva od šumsko – drvnih sortimenata budu utrošena u svrhe, koje programom nisu predviđene.

"Pored svih ulaganja u proteklom periodu, opština je imala i izvjesne troškove za sudske postupke. Istina je da sredstva od naplate po osnovu korišćenja šumsko – drvnih sortimenata, treba da budu uložena u prostor na kojem se vrši eksploatacija. U sljedećoj godini ne smijemo dozvoliti da bude ovakvih deficita i sigurno ćemo izvršiti planirano asfaltiranje dionica", istakao je Erić.

Na današnjoj sjednici podržana je inicijativa odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Sokolac Jovana Golijana, da se odbornici odreknu jedne odborničke plate, a načelnik i zamjenik načelnika opštine 10 odsto od mjesečne plate, kako bi pomogli u prikuljanju sredstava za liječenje našeg sugrađanina Nenada Perovića.

"Mislim da smo svi u mogućnosti da učinimo humani gest. Nenad Perović je nezaposlen, oženjen i otac jednog djeteta, a njegova porodica nije u mogućnosti da iznađe neophodna sredstva za transplantaciju bubrega. Naravno, odbornici koji nisu u radnom odnosu ne moraju da se odreknu odborničke plate, ali apelujem na ostale da to učine. Pozivam načelnika i zamjenika načelnika opštine Sokolac da se odreknu dijela od svoje mjesečne plate", naglasio je Golijan.

Odbornici dijele mišljenje Golijana, da je neophodno da se svi uključe u pomoć našem sugrađaninu. Na nekoj od narednih sjednica, razmotriće mogućnost o pružanju pomoći svim sugrađanima kojima je neophodna pomoć u liječenju.

Odbornici Skupštine opštine Sokolac danas su usvojili Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Statuta opštine Sokolac, Prijedlog odluke o bratimljenju i uspostavljanju saradnje opštine Sokolac sa opštinom Stara Pazova u Srbiji, kao i Prijedlog odluke o prodaji gradskog građevinskog zemljišta putem licitacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital