Spašavanje Hypo banke stajat će još 6,3 milijarde eura

12.03.2014. 09:48 / Izvor: Poslovni dnevnik
Spašavanje Hypo banke stajat će još 6,3 milijarde eura

Guverner austrijske središnje banke Ewald Nowotny upozorio je da bi pomoć Hypo Alpe Adria banci u ovoj godini moglo stajati dodatnih 6,3 milijardi eura.

Guverner austrijske središnje banke Ewald Nowotny upozorio je da bi pomoć Hypo Alpe Adria banci u ovoj godini moglo stajati dodatnih 6,3 milijardi eura.

To bi moglo austrijski deficit gurnuti iznad ključnih tri posto. U posljednja dva mjeseca, u Austriji je opet zavladalo pitanje kako riješti problem male regionalne banke iz Koruške, koja je nacionalizirana tijekom financijske krize, a što je bila posljedica snažne ekspanzije na Balkanu. Hypo je do sada "pojeo" 4,8 milijardi eura državnog novca, piše The Financial Times. Prošloga vikenda s radom je počela radna skupina koja bi trebala dati savjet kako riješiti problem Hypo banke jer nije prihvatljiva opcija da banka propadne, a ta je spekulacija u posljednjih nekoliko tjedana poprilično zabrinula investitore.

Nowotny upozorava da u slučaju da se koristi mehanizam kojim bi se preuzelo 17,8 milijardi eura vrijedne preostale imovine Hypo banke, a riječ je o uspostavljanju loše banke, to bi gurnulo javni dug Austrije šest postotnih bodova na 80 posto BDP-a. Agencije Fitch i Mood's nedavno su objavile da uspostava takve banke ipak ne bi ugrozila austrijski AAA rejting. No, Nowotny ističe da bi osnivanje loše banke ove godine dovelo do dodatnih troškova, što bi pak austrijski deficit podiglo za 1,2 postotna boda, a što bi bilo više od limita kojeg je postavila Europska unija.

Loša banka dodatno bi zakomplicirala situaciju. Prema ugovoru iz 2009. njemačka Bayerische Landesbank, koja je bila vlasnik Hypa prije nacionalizacije i još uvijek drži 2,3 milijarde eura likvidnosti u austrijskoj banci, mora pristati na sve promjene u Hypo banci. No, ne postigne li se rješenje, nesolventnost Hypo banke može biti okidač za 12 milijardi eura vrijedne kreditne garancije koje je banci dala Koruška. Ova nesigurnost, kaže Nowotny, može biti katastrofalna za međunarodni ugled Austrije. Središnja je banka izračunala da bi trošak stečaja u startu mogao biti između 15 i 16 milijardi eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital