Azijska tržišta: Indeksi oko najviših razina u povijesti

11.02.2021. 12:01 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Indeksi oko najviših razina u povijesti

Na azijskim je burzama u četvrtak promet vrlo skroman jer se u nizu zemalja zbog praznika ne radi, dok se MSCI indeks azijskih dionica stabilno kreće na najvišim razinama od kada postoji.

Na azijskim je burzama u četvrtak promet vrlo skroman jer se u nizu zemalja zbog praznika ne radi, dok se MSCI indeks azijskih dionica stabilno kreće na najvišim razinama od kada postoji.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,15 posto, dosegnuvši novu rekordnu razinu.

U Kini, Japanu i Južnoj Koreji danas se zbog praznika ne radi, dok se na ostalim burzama indeksi izmjenjuju u pozitivnom i negativnom području.

Obujam trgovanja je vrlo mršav, a ulagači su oprezni i zbog toga što je od početka godine azijski MSCI indeks skočio više od 10 posto, pa se postavlja pitanje slijedi li uskoro korekcija cijena dionica.

S druge strane, tržištima podršku pružaju golemi fiskalni i monetarni poticaji u najvećim svjetskim gospodarstvima. A to razdoblje tiskanja jeftinog novca potrajat će još neko vrijeme dok oporavak gospodarstava od koronakrize ne ojača.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao je jučer da će monetarna politika ostati popustljiva kako bi podržala gospodarstvo i tržište rada, koje je i dalje slabo. To znači da će Fedove ključne kamatne stope ostati niske, blizu nule, još neko vrijeme, a da o smanjenju programa otkupa obveznica Fed neće ni raspravljati dok se tržište rada ne oporavi ili dok ne zaprijeti prevelika inflacija.

A inflacija u SAD-u skliznula je prošloga mjeseca na 1,4 posto na godišnjoj razini, dok Fedova ciljana razina inflacije iznosi oko 2 posto.

Powell je jučer istaknuo da je put do pune zaposlenosti još dug i da je nužno dodatno raditi na tome da se nezaposlenost smanji.

To su analitičari shvatili kao podršku prijedlogu predsjednika SAD-a Joea Bidena o novim fiskalnim poticajima vrijednima 1.900 milijardi dolara.

Dolar stabilan

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna, nakon dva dana pada.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,39 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,40 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao s jučerašnjih 104,55 na 104,60 jena.

Američka je valuta stabilna i prema europskoj, pa se cijena eura kreće oko 1,2120 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Cijene su nafte, pak, pale s najviših razina u godinu dana. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,4 posto, na 58,40 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,5 posto, na 61,20 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital