Pad na Wall Streetu, potonule dionice banaka

20.03.2021. 10:43 / Izvor: HINA
Pad na Wall Streetu, potonule dionice banaka

Kraj tjedna donio je inicijativu prodavatelja na Wall Streetu, a najteže su stradale dionice banaka.

Kraj tjedna donio je inicijativu prodavatelja na Wall Streetu, a najteže su stradale dionice banaka.

Dow Jones je pao nakon odluke Federalnih rezervi da bankama ne produži blaže mjere vezane za kapital iz doba pandemije. To je pak potaknulo rast prinosa obveznica i rasprodaju financijskih dionica.

Dow Jones skliznuo je 234,33 boda ili 0,7% na 32.627,97, pod pritiskom Vise i JPMorgana. S&P 500 je pao za 0,1% na 3.913,10. Nasdaq Composite dobio je 0,8% na 13.215,24. Facebook je dobio 4%, dok su Amazon i Netflix porasli oko 1,5%.

Središnja banka u petak je odbila produljiti pravilo koje istječe krajem mjeseca kojim su ublaženi omjeri dopunske poluge za banke tijekom pandemije. Pravilo kojim se bankama dopušta držanje manjeg kapitala nad riznicama i ostalim holdingima provedeno je kako bi se smirilo tržište obveznica tijekom krize i potaknulo banke na kreditiranje.

Odluka bi mogla imati negativne učinke, upozorili su investitori, ako banke kao odgovor na to prodaju neke od svojih investicija u obveznicama. To bi moglo dovesti do još većih prinosa u vrijeme kada brzi rast stopa već nervira investitore.

Dionice banaka bile su na meti rasprodaje nakon Fedove odluke. JPMorgan i Goldman Sachs skliznuli su više od 1%, dok je Wells Fargo pao 2,9%. Bank of America također je skliznula za 1%.

Dow i S&P 500 izgubili su ovog tjedna 0,5%, odnosno 0,8%, prekinuvši svoj dvotjedni niz rasta. Tehnološki Nasdaq također je oslabio 0,8% ovaj tjedan, objavivši svoj četvrti negativni tjedan u posljednjih pet tjedana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital