Azijska tržišta: Oprez investitora, indeksi pali

03.02.2022. 11:46 / Izvor: HINA
Berza

Na azijskim burzama u četvrtak nema jasnog smjera, pa su na nekim tržištima cijene dionica pale, a porasle na onima na kojima se prethodnih dana zbog praznika nije trgovalo.

Na azijskim burzama u četvrtak nema jasnog smjera, pa su na nekim tržištima cijene dionica pale, a porasle na onima na kojima se prethodnih dana zbog praznika nije trgovalo.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 6,45 sati bio u minusu više od 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji skliznule 0,2 posto. U Kini i Hong Kongu ni danas se ne radi zbog Lunarne nove godine.

Na burzama u Singapuru i Južnoj Koreji indeksi su jutros skočili više od 2 posto jer se na tim tržištima prethodnih dana zbog praznika nije trgovalo, pa ulagači nastoje nadoknaditi propušteno.

No, na ostalim se burzama trguje oprezno zbog nesigurnosti u vezi daljnjeg razvoja situacije na tržištima.

Doduše, jučer su na Wall Streetu burzovni indeksi porasli četvrti dan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, kao što je Alphabet, nakon što su objavili bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Međutim, jutros je terminski Nasdaq indeks u minusu više od 2, a S&P 500 indeks oko 1 posto, što znači da bi u četvrtak ti indeksi mogli izgubiti sve dobitke od srijede.

Posljedica je to pada cijene dionice Mete, krovne kompanije Facebooka, koja je u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta potonula 20 posto jer su ulagače razočarali slabi poslovni rezultati i stagnacija broja korisnika te društvene mreže.

To je pritisnulo i dionice drugih tehnoloških kompanija, koje su dan prije zabilježile rast.

Nesigurnost na tržištima posljedica je i slabih gospodarskih pokazatelja. 

Neočekivano slabi podaci s tržišta rada naveli su neke analitičare na promjene procjena o ukupnom zapošljavanju u SAD-u u siječnju.

Izvješće o tome bit će objavljeno u petak, a u anketi Reutersa analitičari u prosjeku očekuju rast broja zaposlenih za 150 tisuća.

No, nakon jučer objavljenih podataka, mnogi očekuju pad. Tako, primjerice, analitičari Citigroupa očekuju pad broja zaposlenih za 70 tisuća, a Goldman Sachsa za 250 tisuća.

Ostaje za vidjeti je li slabost tržišta rada, nakon snažnog rasta prošle godine, privremena ili se radi o slabosti gospodarstva koja bi mogla potrajati.

Dolar oslabio četvrti dan zaredom

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala četvrti dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,05 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,25 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 114,70 na 114,45 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1298 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1275 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,32 posto, na 89,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,53 posto, na 87,80 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital