Cijena nikla na rekordnom nivou, obustavljeno trgovanje na Londonskoj berzi

08.03.2022. 12:48 / Izvor: Agencije
Londonska berza

Londonska berza metala (LME) obustavila je danas trgovanje niklom nakon što je cijena uzletjela na rekordnih 100.000 dolara po toni.

Londonska berza metala (LME) obustavila je danas trgovanje niklom nakon što je cijena uzletjela na rekordnih 100.000 dolara po toni, usljed navale investitora da zauzmu kratke pozicije zbog zapadnih sankcija prema Moskvi koje su ugrozile isporuke najvećeg ruskog proizvođača tog metala, javlja Rojters.

Ovaj rijedak potez LME-a ilustruje stepen panike koji vlada na tržištu poslije ruskog napada na Ukrajinu, pri čemu se kupci otimaju o nikl koji je ključna komponenta za proizvodnju baterija od nehrđajućeg čelika i za proizodnju električnih vozila.

"LME je donio ovu odluku na osnovu pravila o regulisanju tržištu. LME će aktivno raditi na planu ponovnog otvaranja tržišta nikla i objaviće tržišni mehanizam tog plana što je prije moguće", navodi se u saopštenju jedne od vodećih svjetskih robnih berzi, uz napomenu da se razmatra zatvaranje trgovanja na nekoliko dana.

Cijena nikla za isporuku tri mjeseca unaprijed više se nego udvostručila danas na LME terminskom tržištu, na 101.365 dolara po toni prije nego što je trgovanje zaustavljeno.

Tokom prošle nedjelje cijene nikla su se učetvorostručile zbog straha kupaca od daljih poremećaja, odnosno manjka ponude, dodaje Rojters.

Rusija ne samo da isporučuje oko 10 posto svjetskog nikla, već je ruski Nornikl najveći svjetski snabdjevač nikla za baterije sa učešćem od 15 do 20 posto u globalnoj ponudi. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital