Wall Street blago pao na početku tjedna

19.04.2022. 10:47 / Izvor: HINA
Berza

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago pali jer ulagače zabrinjava rast prinosa na obveznice, dok čekaju kvartalna poslovna izvješća niza velikih kompanija, koja bi mogla usmjeriti tržište.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago pali jer ulagače zabrinjava rast prinosa na obveznice, dok čekaju kvartalna poslovna izvješća niza velikih kompanija, koja bi mogla usmjeriti tržište.

Dow Jones oslabio je 39 bodova ili 0,11 posto, na 34.411 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,02 posto, na 4.391 bod, a Nasdaq indeks 0,14 posto, na 13.332 boda.

Na najvećoj svjetskoj burzi i dalje vlada nestabilnost, kao i proteklih tjedana, što je ponajviše posljedica očekivanja da će američka središnja banka zbog visoke inflacije agresivno povećati kamatne stope.

Zbog toga su jučer prinosi na 10-godišnje obveznice u jednom trenutku dosegnuli 2,88 posto, najvišu razinu od kraja 2018. godine.

To ne ide u prilog tehnološkom i drugim sektorima temeljenim na rastu jer bi više kamatne stope mogle naštetiti njihovim budućim zaradama.

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica pale.

Među rijetkim dobitnicima bio je bankarski sektor, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima Bank of America, što je podiglo cijenu te, ali i dionica većine ostalih banaka.

Porasle su i cijene dionica u energetskom sektoru jer su jučer na svjetskim tržištima porasle cijene nafte.

Idućih dana u fokusu ulagača bit će financijski rezultati kompanija koji bi mogli pokazati kako su visoka inflacija i rat u Ukrajini utjecali na poslovanje kompanija.

Tako se, među ostalim, očekuju kvartalna izvješća Netflixa, Tesle, Johnson & Johnsona i IBM-a.

Posljednjih tjedana tržište je pod pritiskom zbog visoke inflacije u SAD-u i bojazni da će Fed povećati ključne kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, Fed je na sjednici u ožujku povećao kamate po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Na europskim se burzama zbog uskršnjih praznika jučer nije radilo.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital