Azijski investitori oprezni, indeksi stagniraju

20.04.2022. 12:01 / Izvor: HINA
Berza

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, s obzirom da se rast svjetskog gospodarstva usporava, dok središnje banke zbog visoke inflacije podižu kamatne stope.

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, s obzirom da se rast svjetskog gospodarstva usporava, dok središnje banke zbog visoke inflacije podižu kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,15 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu porasle između 0,5 i 0,8 posto. U Šangaju i Južnoj Koreji blago su pale.

Na burzama vlada oprez jer se rast gospodarstava u regiji usporava, posebice u Kini, koja se bori s povećanim brojem zaraženih od koronavirusa.

Kineska središnja banka obećala je podršku anemičnom uslužnom sektoru, no ulagači nisu sigurni kakva će ta podrška biti, s obzirom da ih je nedavno banka razočarala jer, unatoč signalima, nije smanjila kamatne stope kako bi podržala gospodarstvo.

Ulagače je zabrinuo i Međunarodni monetarni fond, koji je jučer smanjio procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini s 4,4 na 3,6 posto i upozorio na rizike od visoke inflacije.

Rat u Ukrajini doprinosi rastu ionako visoke inflacije, što podržava očekivanja da će središnje banke povećavati kamatne stope.

Mnoge su to već učinile, a ulagači se najviše plaše da će američki Fed agresivno zaoštriti monetarnu politiku, što bi moglo dodatno usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Kako bi suzbio inflaciju u SAD-u, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, Fed je u ožujku povećao kamate po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Zbog toga azijske ulagače nije impresionirao jučerašnji skok burzovnih indeksa na Wall Streetu. Dow Jones ojačao je 1,45 posto, dok je S&P 500 skočio 1,61, a Nasdaq indeks 2,15 posto.

Pozitivno su na tržište utjecali bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati američkih kompanija.

Od 49 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 79,6 posto ostvarilo je u prvom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo. Obično ih očekivanja premaši 66 posto.

Dolar snažan, cijene nafte stabilne

A na valutnim se tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta kreće na novim najvišim razinama u dvije godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 101 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,82 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio s jučerašnjih 127,44 na 129,30 jena, novu najvišu razinu u 20 godina.

No, američka je valuta blago oslabila prema europskoj, pa je cijena eura dosegnula 1,0790 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0766 dolara.

Cijene su nafte, pak, relativno stabilne, nakon što su jučer potonule oko 5 posto. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,21 posto, na 107,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,58 posto, na 103,15 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital