Objavio Euronews

Svijet ima zalihe šećera za samo 68 dana

22.11.2023. 16:22 / Izvor: seebiz.eu
šećer

Svijet trenutno ima zalihe šećera za 68 dana koliko treba zadovoljiti svoje potrebe.

Svijet trenutno ima zalihe šećera za 68 dana koliko treba zadovoljiti svoje potrebe.

To je velik pad u odnosu na 106 dana, kada su se rezerve počele smanjivati 2020. godine, pokazuju podaci američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) koje je jučer objavio "Euronews".

Kao što je navedeno, zalihe su na najnižoj razini od 2010., zbog čega se ovom robom, široko korištenom u mnogim industrijama, trenutno trguje po najvišoj cijeni u 12 godina.

Razlog tome su uglavnom niže globalne zalihe nakon neuobičajeno sušnog vremena, koje je utjecalo na smanjenje proizvodnje u Indiji i Tajlandu, zemljama koje su drugi i treći svjetski izvoznici.

Stručnjaci primjećuju da je nakon mirnijeg razdoblja kada su cijene počele naglo rasti početkom ove godine, Tajland učinkovito preokrenuo tržište uvođenjem kontrole cijena po prvi put od 2018.

Veleprodajnim cijenama dopušten je porast kako bi se poljoprivrednicima pomoglo da se nose s rastućim troškovima.

"Sve to doprinosi nesigurnosti trgovine hranom, zbog kombiniranih učinaka klimatskog fenomena "Niño", rata u Ukrajini i slabijih valuta. Bogatije zapadne zemlje mogu apsorbirati veće troškove, ali siromašnije se bore, stoji u analizi, uz napomenu da Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu predviđa dva posto pada globalne proizvodnje šećera u sezoni 2023.-2024., u usporedbi s prethodnom godinom, što će dovesti do gubitka od oko 3,5 miliona tona", rekao je Fabio Palmeri, FAO istraživač za globalno poljoprivredno tržište.

"Niño" globalno uzrokuje sve ekstremnije vremenske uvjete od suša do poplava.

Kada je riječ o šećeru, nestabilnost je uzrokovana činjenicom da se sve više koristi za biogoriva poput etanola, pa su globalne rezerve šećera na najnižoj razini od 2009. godine, navodi ovaj europski portal.

Međutim, predviđanja su da će žetva u Brazilu biti 20 posto veća nego lani. Budući da se zemlja nalazi na južnoj hemisferi, povećanje globalnih zaliha neće se dogoditi do ožujka sljedeće godine.

Zemlja je imala povoljne vremenske uvjete, ali Brazil je značajno povećao površine pod šećernom trskom, prema podacima USDA.

Najveća briga za sljedećih nekoliko mjeseci, kaže Palmeri iz FAO-a, jest da sve veća potrošnja šećera dodatno ne optereti zalihe te namirnice.

Istaknuo je da je Indonezija, najveći uvoznik šećera prošle godine, smanjila uvoz, a da je Kina, drugi uvoznik, prvi put nakon šest godina bila prisiljena osloboditi šećera iz svojih rezervi kako bi kompenzirala visoke cijene na domaćem tržištu. .

Podsjetimo, svjetska cijena šećera naglo je porasla te je u veljači ove godine imala mjesečni skok od 6,9 posto, što je ponovno stvorilo pomutnju na tržištu.

Za Europu je od presudne važnosti bilo to što je Francuska, kao veliki proizvođač, očekivala najslabiju sjetvu šećerne repe u posljednjih 14 godina.

Suša, bolesti i odluka suda Europske unije o zabrani pesticida za zaštitu šećerne repe rezultirali su manjim sjetvenim površinama u toj zemlji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital