Dionice uzletjele: Na pomolu najveće preuzimanje u IT sektoru

15.01.2013. 10:42 / Izvor: seebiz.eu
Dionice uzletjele: Na pomolu najveće preuzimanje u IT sektoru

Dell, treći najveći proizvođač računala, bori se kako bi vratio tržišni udjel kojeg ponajviše ugrožavaju Appleovi tableti. Bude li posao i realiziran, bit će to najveće preuzimanje u tehnološkom sektoru od 2007. godine.

Nekoliko je osoba dobro upoznatih sa situacijom potvrdilo kako Dell pregovara s private-equity kompanijama oko eventualnog preuzimanja. Razgovori su u preliminarnoj fazi i vrlo se lako mogu izjaloviti jer kompanije još nisu osigurale izvore financiranja. Ta je informacija katapultirala dionice Della preko 17 posto (na 12,83 dolara) zbog čega je nakratko bila zaustavljena trgovina. Dellova tržišna vrijednost procjenjuje se na 18,9 milijardi dolara.

Promatrači kao olakotnu okolnost spominju činjenicu da je Michael Dell, CEO kompanije, vlasnik 15,7 posto dionica pa eventualni kupci, dogovorom s njim, imaju priliku konsolidirati vlasništvo. Dell, teći najveći proizvođač računala, bori se kako bi vratio tržišni udjel kojeg ponajviše ugrožavaju Appleovi tableti. Bude li posao i realiziran, bit će to najveće preuzimanje u tehnološkom sektoru od 2007. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital