U BPK rast javnih prihoda u ovoj godini 23 posto

01.12.2018. 10:46 / Izvor: Fena
U BPK rast javnih prihoda u ovoj godini 23 posto

Rast javnih prihoda koji su u nadležnosti Porezne uprave evidentan je na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde tokom ove godine.

Rast javnih prihoda koji su u nadležnosti Porezne uprave evidentan je na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde tokom ove godine – potvrdio je v.d direktora Porezne uprave FBiH Šerif Isović prilikom  posjete kantonalnom Poreznom uredu Goražde.

Uposlenicima ovog ureda prezentovana je sveobuhvatna analiza Porezne uprave FBiH, a po riječima Isovića, Porezna uprava generalno ostvaruje zapažene rezultate posljednjih godina.

"Rast javnih prihoda koje ostvaruje Porezna uprava u zadnje tri godine, na godišnjoj razini iznosi preko 28 posto sa nešto više od milijardu i dvjesto miliona KM. Kada je u pitanju KPU Goražde, on takođe u ovoj godini bilježi rast. Ukupno naplaćeni javni prihodi na području BPK Goražde za koje je nadležna PU iznose nešto više od 54 miliona KM i oni su u odnosu na prošlu godinu veći za 10.400.000 KM ili 23 posto", pojasnio je Isović uz napomenu da je, kada se gleda rad PU kroz naplatu javnih prihoda, riječ o dobrim rezultatima.  

Navodi da je više je razloga za povećanje naplate javnih prihoda.

"Prije svega, to su intenzivirane aktivnosti PU ali isto tako i drugih inspekcijskih organa i naša koncepcija je da sa takvim nadzorom motoviramo što više poreznih obveznika, da oni dobrovoljno prijavljuju i plaćaju svoje porezne obaveze. U ovaj projekt smo uključili sve one koji mogu poslužiti, od toga da kroz marketinške poruke koje PU šalje javnosti, pozivamo sve građane da se obrate PU i prijave one koji eventualno nelegalno posluju", precizirao je Isović.

Naglašava da je poziv upućen i računovodstvenim i revizorskim institucijama

"Nastojimo da i oni kroz svoje aktivnosti usmjeravaju porezne obveznike da legalno posluju, što je takođe jedna od mjera koja zadnjih godina, uz mjere koje je poduzimala Vlada FBiH, daje ovako dobar rezultat", kazao je.   

V.d direktora Porezne uprave FBiH ističe da su analizom evidentirana i područja u kojima postoje prilike i šanse za dodatno unapređenje rada Porezne uprave-

"Imamo ograničen kapacitet u smislu broja zaposlenih, jer da ih imamo dovoljno i taj porezni učinak bi bio veći. Mnogo energije u zadnje vrijeme usmjerili smo oko dogradnje našeg informacionog sistema, jer cilj nam je da razvijemo takav sistem koji će omogućavati što više uredske kontrole i neposredni kontakt sa poreznim obveznicima, u smislu sveobuhvatnijeg inspekcijskog nadzora", istakao je Isović.  

Po njegovim riječima, dobre rezultate dale su i tzv. brze akcije koje provodi Porezna uprava Federacije BIH, zahavljujući kojima je u proteklom periodu otkriveno i prijavljeno 5.250 radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital