Kapital / IZVJEŠTAJI

U Federaciji BiH u trećem kvartalu BDP manji za 3,9 posto

31.12.2020. 09:23 / Izvor: Akta.ba

 Bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju 2020. godine u Federaciji BiH je realno manji za 3,9 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, pokazuju prve  procjene Zavoda za statistiku FBiH.

Iz Zavoda navode da do potencijalno veće revizije podataka tromjesečnog BDP-a može doći usljed uticaja koje je pandemija COVID-19 imala na dostupnost i pouzdanost podataka i informacija koje se koriste za procjenu tromjesečnog BDP-a.


Značajniji realni rast bruto dodane vrijednosti u trećem tromjesečju 2020. godine u FBiH, prema trenutnim podacima, zabilježen je u djelatnostima: Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov (12,3 posto) i Građevinarstvo (8,3 posto).

Značajniji realni pad bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima: Trgovina na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikala,  Prijevoz i skladištenje,  Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (16,2 posto), Informacije i komunikacije (3,8 posto) i Vađenje ruda i kamena, Prerađivačka industrija, Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija, Snabdijevanje vodom, uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša (2,9 posto).

Tromjesečni BDP ukazuje na kratkoročna privredna kretanja, te je stoga korisno sredstvo za ekonomske analize i politike.Osnovna svrha obračuna tromjesečnog BDP-a je izračun realne stope rasta

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital