Udruženje banaka pokrenulo moratorij na kredite osoba pogođenih katastrofom

23.05.2014. 10:57 / Izvor: eKapija.ba
Udruženje banaka pokrenulo moratorij na kredite osoba pogođenih katastrofom

Zaključeno je da je Udruženje banaka BiH već pokrenulo postupak moratorija, kao i svih drugih potrebnih mjera, te da očekuju da će bankarski regulatori u relativno kratkom vremenu dati zakonski okvir za postupanje banaka.

Samir Lačević, rukovodilac za bankarske poslove edukaciju i trening Udruženje banaka BiH, za eKapija.ba kaže da su svjesni svoje uloge i ukupne društvene odgovornosti bankarske zajednice, te da je Udruženje banaka Bosne i Hercegovina pokrenulo inicijativu prema regulatorima za hitno donošenje odgovarajućih akata koji će omogućiti odgađanje plaćanja rata kredita građanima ugroženim poplavama.

Ovi akti će bankama omogućiti da klijenti (pravna i fizička lica) pogođeni poplavama imaju poseban tretman pod čime podrazumijevamo moratorij na postojeće kreditne obaveze i druge olakšice koje će omogućiti klijentima što brže otklanjanje posljedica.  U međuvremenu banke aktivno učestvuju u rješavanju novonastalh problema u okviru mogućnosti koje pruža postojeća regulativa, navodi Lačević.

Podsjetimo, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Bruno Bojić i izvršni sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić održali su sastanak na kojem je razgovorano o moratoriju, odnosno odgađanju plaćanja rata kredita i njihovo restrukturiranje građanima i privrednicima pogođenim elementarnim nepogodama.

Istaknuto je da očekuju da će bankarski regulatori u relativno kratkom vremenu dati zakonski okvir za postupanje banaka.

Također, kako ističu iz VTKBiH, na sastanku je razgovarano i o mogućnostima zajedničkog angažmana na ubrzanju rješavanja aktuelnih pitanja kao što su Facto regulativa, te ICC pravila (pranje novca i elektronski potpis).

 

eKapija/Fena

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital