Kapital / IZVJEŠTAJI

Zašto žene uvijek čine većinu nezaposlenog radno sposobnog stanovništva?

18.12.2020. 11:41 / Izvor: Akta.ba

Nezaposlenost raste širom svijeta. Nazire se nova dimenzija problema za prije svega mlade i visokokvalificirane – potraga za zaposlenjem postaje skoro bezizgledna. Ovim negativnim kretanjima posebno su pogođene žene. Razlog nije nedostatak sposobnosti. Žene su posljednjih godina širom Evrope svojim radom i trudom stekle prednost u obrazovanju. Uprkos tome, one češće ostaju nezaposlene. Žene puno češće rade u nesigurnim uvjetima i s ispodprosječnim plaćama nego njihove muške kolege.

Ovakvoj situaciji prije svega doprinose strukturalni i društvenopolitički faktori koji pospješuju diskriminaciju žena na tržištu u Bosni i Hercegovini. Uz to ide jaka segregacija na profesionalnoj osnovi. Žene još uvijek rade prvenstveno u slabije plaćenim sektorima, dok su nedovoljno zastupljene na višim hijerarhijskim nivoima.

S obzirom na to da su često izložene dvostrukom opterećenju, one ulažu manje vremena u permanentno obrazovanje u svojoj struci, tako da ih manje unapređuju. Pored toga, žene češće ograničavaju svoje radno vrijeme kako bi odgajale djecu ili njegovale članove porodice, a mnoge od njih povremeno i prekidaju svoj profesionalni angažman.

Simptomatično, u svakom izvještaju o nezaposlenosti, bilo da je mjesečni ili godišnji, na biroima je uvijek najviše žena, a za primjer ćemo uzeti posljednje izvještaje Agencije za statistiku BiH I Federalnog zavoda za zapošljavanje.

U BiH je u septembru registrovano 417.957 nezaposlenih građana, što je više za 14.602 osobe nego u istom mjesecu prošle godine.Najveći broj nezaposlenih su visokokvalifikovani i kvalifikovani i njih je u septembru registrovano 134.116, zatim slijede oni  sa srednjom stručnom spremom 122.432 i nekvalifikovanih 110.413. Među nezaposlenim je onih sa višom stručnom spremom, njih 6.907, a slijede ih polukvalifikovani građani, kojih je u septembru evidentirano 6.992. Udio ženske populacije u nezaposlenim iznosio je 57 posto ili 238.212 žena. U ženskoj populaciji najveći broj nezaposlenih lica u septembru bio je sa srednjom spremom, i to 77.410, nekvalifikovanih 64.783, te visokokvalifikovanih i kvalifikovanih 61.955”, podaci su Agencije za statistiku.

Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje u oktobru je na evidencijama nezaposlenih  registrirano 323.566 osoba. Među nezaposlenima je najviše žena -188.305, odnosno 58,2 posto.

Zašto žene u Bosni i Hercegovini imaju ograničen pristup tržištu rada?

Zašto čine većinu nezaposlenog radno sposobnog stanovništva?

Nemamo odgovor.

B.K.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital