Zašto žene uvijek čine većinu nezaposlenog radno sposobnog stanovništva?

18.12.2020. 11:41 / Izvor: Akta.ba
Zašto žene uvijek čine većinu nezaposlenog radno sposobnog stanovništva?

Širom Evrope su stekle prednost u obrazovanju.Uprkos tome, žene puno češće rade u nesigurnim uvjetima i s ispodprosječnim plaćama nego njihove muške kolege.

Nezaposlenost raste širom svijeta. Nazire se nova dimenzija problema za prije svega mlade i visokokvalificirane – potraga za zaposlenjem postaje skoro bezizgledna. Ovim negativnim kretanjima posebno su pogođene žene. Razlog nije nedostatak sposobnosti. Žene su posljednjih godina širom Evrope svojim radom i trudom stekle prednost u obrazovanju. Uprkos tome, one češće ostaju nezaposlene. Žene puno češće rade u nesigurnim uvjetima i s ispodprosječnim plaćama nego njihove muške kolege.

Ovakvoj situaciji prije svega doprinose strukturalni i društvenopolitički faktori koji pospješuju diskriminaciju žena na tržištu u Bosni i Hercegovini. Uz to ide jaka segregacija na profesionalnoj osnovi. Žene još uvijek rade prvenstveno u slabije plaćenim sektorima, dok su nedovoljno zastupljene na višim hijerarhijskim nivoima.

S obzirom na to da su često izložene dvostrukom opterećenju, one ulažu manje vremena u permanentno obrazovanje u svojoj struci, tako da ih manje unapređuju. Pored toga, žene češće ograničavaju svoje radno vrijeme kako bi odgajale djecu ili njegovale članove porodice, a mnoge od njih povremeno i prekidaju svoj profesionalni angažman.

Simptomatično, u svakom izvještaju o nezaposlenosti, bilo da je mjesečni ili godišnji, na biroima je uvijek najviše žena, a za primjer ćemo uzeti posljednje izvještaje Agencije za statistiku BiH I Federalnog zavoda za zapošljavanje.

U BiH je u septembru registrovano 417.957 nezaposlenih građana, što je više za 14.602 osobe nego u istom mjesecu prošle godine.Najveći broj nezaposlenih su visokokvalifikovani i kvalifikovani i njih je u septembru registrovano 134.116, zatim slijede oni  sa srednjom stručnom spremom 122.432 i nekvalifikovanih 110.413. Među nezaposlenim je onih sa višom stručnom spremom, njih 6.907, a slijede ih polukvalifikovani građani, kojih je u septembru evidentirano 6.992. Udio ženske populacije u nezaposlenim iznosio je 57 posto ili 238.212 žena. U ženskoj populaciji najveći broj nezaposlenih lica u septembru bio je sa srednjom spremom, i to 77.410, nekvalifikovanih 64.783, te visokokvalifikovanih i kvalifikovanih 61.955”, podaci su Agencije za statistiku.

Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje u oktobru je na evidencijama nezaposlenih  registrirano 323.566 osoba. Među nezaposlenima je najviše žena -188.305, odnosno 58,2 posto.

Zašto žene u Bosni i Hercegovini imaju ograničen pristup tržištu rada?

Zašto čine većinu nezaposlenog radno sposobnog stanovništva?

Nemamo odgovor.

B.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital