6 znakova da su vam potrebne softverske taktike za upravljanje kadrovima

19.08.2022. 10:19 / Izvor: Akta.ba
HR

Čini li se da u posljednje vrijeme HR funkcije – upravljanje ljudskim resursima, postaju sve složenije za dovršavanje i praćenje?

Čini li se da u posljednje vrijeme HR funkcije – upravljanje ljudskim resursima, postaju sve složenije za dovršavanje i praćenje? Ljudski resursi su polje koje se stalno razvija i čini se da su trenutni HR procesi neodrživi. Kako da znate da je vrijeme za ulaganje u novi HR softver? Evo 6 znakova upozorenja da se vaše poslovanje suočava s posljedicama zastarjelog sistema i da mu je prijeko potrebna nadogradnja. 

1. Vaš HR tim se utapa u papirologiji

Brz rast je svakako pozitivan znak za organizaciju, ali vašem timu za upravljanje ljudskim resursima može biti teško da se nosi s njim. Provodeći većinu svojih dana provjeravajući kandidate, regrutirajući zaposlenike, upošljavajući nove radnike ili nadgledajući učinak, stvara se hrpa papirologije koja se pretvara u nepodnošljiv posao. Kao rezultat toga, zaposleni pate od stresa i izgaranja i postaju manje efikasni i produktivni. ImelHR softver može pojednostaviti i automatizirati većinu ovih zadataka, čime se smanjuje opterećenje i povećava produktivnost.

 

2. Pristup informacijama je složen i dugotrajan

Ako i dalje sve podatke čuvate u više sistema ili, što je još gore, u doslovnim ormarićima, onda vam je svakako potreban novi HR softver. Prvo, takvi sistemi za skladištenje onemogućavaju organizovanje fascikli. Kao rezultat, zaposleni se bore da pristupe podacima koji su im potrebni, što dovodi do frustracije i čestih grešaka. Osim toga, dokumenti su sigurni onoliko koliko su sigurni ljudi koji njima rukuju. 

3. Ljudske greške postaju uobičajena pojava

Ako još uvijek koristite ručne procese, jedno je sigurno: imate posla s mnogim ljudskim greškama. Nažalost, ručni unos podataka, istovremeno korištenje više sistema i ovisnost o proračunskim tablicama ostavljaju puno prostora za greške koje negativno utiču na vašu organizaciju. Zamislite koliko biste platili (ili ste već platili) za nepoštivanje nedavno ažuriranog zakona o radu koji vam je skrenuo pažnju. Ili koliko su frustrirani i nesretni vaši zaposlenici kada moraju da se nose sa ponovljenim greškama na platnom spisku. 

hr

4. Onboarding je dosadan i neefikasan

Onboarding je kritično vrijeme kada se novi zaposlenici upoznaju sa kulturom kompanije i njihovom novom ulogom. Ako je vaš posao sličan većini, onboarding se svodi na papirologiju i gotovo isključivo ga vodi odjel za ljudske resurse. Zatrpavanje novih zaposlenika dokumentima i papirnim formularima prvog dana čini proces frustrirajućim i može stvoriti negativan prvi utisak. Sofisticirani HR softver nudi alate koji šalju i preuzimaju svu dokumentaciju elektronski prije nego što novajlija uopće kroči na vrata! Ovo ostavlja više vremena za HR i čini prvi dan vašeg novog zaposlenika ugodnijim.

5. Visoka stopa fluktuacije zaposlenih i ljudskih resursa

Ako je HR previše zauzet praćenjem grešaka u vezi s prijemom, usklađenošću i platnim spiskom, onda se vjerovatno bore da efikasno riješe probleme zaposlenika – kao što su diskriminacija ili nesigurni uslovi rada. To bi moglo dovesti do nezadovoljstva zaposlenih i eventualnih otkaza. Visok promet je ozbiljna posljedica koja može ugroziti budućnost vaše kompanije. Ne zaboravite pogledati i vaš HR tim. Ako se čini da gubite HR osoblje, to bi moglo značiti da je opterećenje postalo neizvodljivo. HR softver može se boriti protiv fluktuacije tako što će ukloniti fokus sa ručnih procesa i promovirati komunikaciju i razvoj karijere.

6. Izvještaji se izrađuju ručno

Ne može se poreći da su procesi postali previše komplikovani za HR sisteme iz prošlosti. Ako se još uvijek oslanjate na ručno izvlačenje ključnih podataka i uvida za izradu izvještaja, nepotrebno stavljate teret na svoja ramena i gubite dragocjeno vrijeme. Ručno izvještavanje ne dozvoljava vam da pravilno koristite podatke o zaposlenima i otkrijete bolne tačke. Da ne spominjemo da to komplikuje analizu podataka i predviđanje trendova. Umjesto toga, možete se odlučiti za softver za ljudske resurse koji automatski generiše sveobuhvatne izvještaje i pruža uvid koji će vam pomoći da efikasno nadgledate učinak i donosite informirane poslovne odluke.

Zaključak

Produktivnost je usko povezana sa efikasnošću HR odjela. Ako koristite previše sistema zasnovanih na papiru ili zastarjeli softver, moguće je da svoje zaposlenike podvrgavate previše sati zamornih, napornih zadataka vezanih za ljudske resurse. Novi i moderni HR softver može automatizirati zadatke koji se ponavljaju kao što su izvještavanje, popunjavanje obrazaca ili analiza podataka. Kao rezultat toga, odjel za ljudske resurse može se slobodno fokusirati na procese kao što su uključenje, upravljanje učinkom, administracija beneficija, itd. Prije nego što to shvatite, vaš softver za ljudske resurse će povećati zadovoljstvo zaposlenih i učiniti vaše poslovanje efikasnijim i produktivnijim.

Integrirani ImelHR softver za ljudske resurse može biti vaša sigurnosna mreža od ljudskih grešaka objedinjavanjem, optimizacijom i automatizacijom složenih procesa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera