Mladi u digitalnom dobu: Zašto vrijedi svoju karijeru graditi u oblasti IT-a

08.12.2018. 07:46 / Izvor: Akta.ba
Mladi u digitalnom dobu: Zašto vrijedi svoju karijeru graditi u oblasti IT-a
OTVORI GALERIJU

Nakon održanih konferencija u Banjaluci, Mostaru i Tuzli, projekat "Mladi u digitalnom dobu" je svoj krug zatvorila u Sarajevu 06.12.2018. godine.

Nakon održanih konferencija u Banjaluci, Mostaru i Tuzli, projekat "Mladi u digitalnom dobu" je svoj krug zatvorila u Sarajevu 06.12.2018. godine. Preko 1200 srednjoškolaca iz 17 gradova iz cijele Bosne i Hercegovine prisustvovalo je konferencijama koje su za cilj imale da približe IT industriju mladima, te da ih pozovu da se pridruže digitalnoj revoluciji kojoj svjedočimo. Na konferenciji je učestvovalo 37 govornika iz 26 IT kompanija i organizacija. Organizatori projekta su EU Info centar i Bit Alijansa.

"Evropska unija nastoji ukloniti granice i ograničenja. Jedan od najboljih načina globalne komunikacije je putem digitalizacije – sada su potrebne samo sekunde kako biste poslali poruku na drugi kraj svijeta – čak možete virtuelno putovali širom planete", rekao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH publici od preko 250 učenika tokom posljednje konferencije u Sarajevu.

Bit Alijansa svojim kontinuiranim aktivnostima, poput projekta „Mladi u digitalnom dobu“, nastoji kreirati kvalitetne uslove kako bi mladi iskoristili potencijal koji IT industrija pruža.

"U BiH imamo ogroman potencijal da kroz IT industriju razvijamo talente i veoma nam je bitno da mladima približimo ono čime se bavimo kako bi eventualno prepoznali svoju buduću karijeru u IT-u", istakao je Edin Deljkić, predsjednik Bit Alijanse. Deljkić je dodao i da kompanije nastoje mladima objasniti da profesionalno bavljenje IT-om nije bauk i ne moraju biti genijalci, jer to obuhvata širok izbor poslova.

Uslovi za zapošljavanje koje IT kompanije nude su motivirajuće i mladi sve više prepoznaju atraktivnost ovog zanimanja.

Emir Džaferović i Esmeralda Holjan su programeri iz kompanija Infobip i Mistral, članica Bit Alijanse. Emir ističe da su plate programera u BiH puno veće od prosjeka i da ovoj profesiji odlazak iz BiH nije privlačan. Kako Esmeralda navodi, nju je u IT privukla znatiželja da sazna kako funkcionišu pojedine aplikacije i da je željela da bude zaslužna za ono što će biti budućnost.

Govornici na svim konferencijama su bili zaposlenici kompanija članica Bit Alijanse: Mania, DVC Solutions, Bravo Systems, LANACO, JS Guru, NSoft, ZenDev, Evona Electronic, ABC Software Development, ECHO Technology Solutions, Imel, Cape Ann Enterprises, Klika, Symphony, Infobip, Mistral, Ministry of Programming, Authority Partners i Atlantbh.

Također, govornici na konferencijama su bili predstavnici partnerskih organizacija Bit Alijanse: SPARK, ITGirls, CoderDojo škola programiranja, CERIT, MakerSpace Tuzla, Kamp mladih programera i INTERA Tehnološki park.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti