Tko je kriv za eksponencijalan rast epidemije COVID 19

04.12.2020. 10:31 / Piše: Tomislav Grizelj za Akta.ba
Tko je kriv za eksponencijalan rast epidemije COVID 19

Mogu se ljutiti koliko god hoće, ali se pokazalo veliko strukovno neznanje, neodgovornost, neprincipijelnost, neorganiziranost.

Epidemiolozi, infektolozi, pulmolozi, anesteziolozi, otolaringolozi  i svi državni krizni štabovi/stožeri, zdravstveni, sanitarno - higijenski organi uključujući i inspekcijske organe, zavodi i institucije zdravstva, obrazovne ustanove epidemiološke službe krivi su za širenje epidemije u BiH pa i šire.

Mogu se ljutiti koliko god hoće, ali se pokazalo veliko strukovno neznanje, neodgovornost, neprincipijelnost, neorganiziranost, a velika organiziranost kad je u pitanju kriminal i neodgovornost  državnog i zdravstvenog osoblja koje je izuzetno uredno i previsoko plaćeno.

Upute i preporuke koje u epizodi već  9 mjeseci ne daju rezultate već eksponencijalan rast oboljelih i umrlih.

Nijedna institucija  zdravstvena, sanitarno-higijenska, obrazovna, kao ni državnih organa nije organizirala edukaciju o sanitarno-higijensko-tehničkom postupanju dezinfekcije zraka, kontaktnih površina, sanitarnih prevoznih sredstava oboljelih od korone, bolničkih prostora i stacionara.     

- Dezinfekcija prljavih ruku i bilo koje površine nemaju smisla ako nije prethodno korektno oprana;

- Korištenje neadekvatnih, nekorisnih i nekorektno dezinfekcionih sredstava koja su samo davala lažnu sliku, prskanje tramvaja, autobusa, trolejbusa, kola hitne pomoći, taxi  i ostalih prevoznih sredstava kao i prskanje ulica u Starom Gradu Sarajevo je bilo samo pranje novca, nekim slučajem dezinfekcija;

- Dezinfekcione barijere za obuću i rukavice, tko je ukinuo i rekao da ne trebaju, a toliko novca smo dali da ih nabavimo i nepotrebno koristimo; 

- Maske, jednokratne, pamučne viziri itd., ko je propisao finoću filtracije radi efikasnosti i bilo koji uvjet kvaliteta;

- Preporuka za ventiliranje prostora boravka otvaranjem prozora je nonsens jer aero zagađeni zrak samo još više pogoršava zdravstvenu sliku ambijenta;

- Nitko od naučno-znanstvenog državnog osoblja, odgovornih eksperata, institucija nije u pismenom obliku izdao preporuke za samoizolaciju;

- Razmak između osoba da bude 1,5 do 2,0 m ispred i iza, a što je sa strane i u mimoilaženju ? 

- Kupovane su maske, rukavice, skafanderi, dezinfekciona sredstva, respiratori itd. da se nije pitala struka ni tehničke službe pri zdravstvenim ustanovama, potrošeni su milioni, a nitko se ne trudi da se prikaže učinak!

Primane i prihvaćane su i donacije bez validne dokumentacije i koja nije pravovremeno stavljena ni danas poslije više mjeseci u funkciju.

Sve navedeno potvrđuje konstataciju da nisu krivi samo oboljeli, već im je ambijent nametnut od "struke" direktno ugrozio zdravlje.

Na žalost, moram konstatirati da ni jedan prostor u zdravstvenom sustavu, kad je u pitanju ventilacija, nije bio zaštićen nikakvim filterima tipa HEPA  ili slično, a bile su date načelne suglasnosti  "struke" da su konkretno prostori Studenskog centra Bjelava spremne da budu izolatorij!

Pitanje:  

Da li je u novoformiranom Centur za COVID 19 pri Općoj bolnici Prim. Dr. A. Nakaš instaliran sustav za filtriranje zraka kojim se snabdijeva Centar i koji se iz Centra izbacuje u ambijent – atmosferu?  

Da li je organiziran seminar za zdravstveno i pomoćno osoblje o COVID 19 i prezentiran problem i kako ga rješavati ?

Tko će i na osnovu čega odlučiti koju vakcinu za COVID 19 treba kupiti i tko će dati suglasnost od "struke" ili će nabavka povjeriti nekoj novoj "Srebrenoj malini"?  

S obzirom da je svaka epidemija problem više zdravstvenih i tehničkih disciplina nisam čuo da je negdje formiran konzilij  koji je okupio "eksperte" i dao konkretne preporuke za rješavanje krize.  

       I za ovaj put, posljednje pitanje:  Gdje se odlažu maske, skafanderi, rukavice, kaljače medicinskog osoblja iz COVID 19 odjeljenja kao i posteljina, pomoćni zdravstveni materija i poslije trijaže i oo otpuštanja bolesnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kolumna