Jedini iz BiH: Tomislav Grizelj dobio međunarodni certifikat "nonCarbon" akademije

22.12.2021. 11:42 / Izvor: Akta.ba
Grizelj

Tomislav Grizelj, vlasnik kompanije za termoenergetiku, plinsku tehniku, tretman i transport vode Grizelj u Sarajevu uspješno je završio trening o dekarbonizaciji u Internacionalnoj "nonCarbon" akademiji.

Tomislav Grizelj, vlasnik kompanije za termoenergetiku, plinsku tehniku, tretman i transport vode Grizelj u Sarajevu uspješno je završio trening o dekarbonizaciji u Internacionalnoj "nonCarbon" akademiji. Tomislav je zasada jedini iz naše zemlje koji je dobio međunarodni certifikat "nonCarbon" akademije.

Certifikat mu je uručio Tihomir Tomaž Pavičić zastupnik francuske companije nonCarbon za Italiju, Austriju i Sloveniju, Hrvatsku i zemlje zapadnog Balkana, prošle sedmice u Malinskoj na Krku. Tu je održana i Međunarodna konferencija koja povezuje EU i zemlje Balkana po pitanju fosilnih goriva i njihove budućnosti sa osvrtom na dekarbonizaciju. Poruka ove konferencije je da se fosilna goriva što više iskorištavaju i da se što manje onečišćuje okolina te da se ona koriste za što veću energetsku efikasnost.

Certifikat koji je dobio Tomislav se odnosi na jednu novu disciplinu ne samo stručnu već i društvenu odnosno naučnu oblast boljeg života. 

"Moj certifikat se odnosi na motore sa unutrašnjiim sagorijevanjem. Dakle, nebitno da li su na putničkim automobilima, autobusima ili plovilima. Motori koji imaju unutrašnje sagorijevanje su opterećenje za društvo po pitanju karbona i ugljika koji se javljaju prilikom sagorijevanja i zagađuju okoliš ugrožavajući zdravlje žitelja planete", kazao je Tomislav za naš portal.

Grizelj certifikat

Dekarbonizacijom vozila se smanjuje zagađenje i štedi energija

Ako bi se dekarboniziralo 50% vozila koja su stalno u saobraćaju, od 10 do 15 sati dnevno, u tom slučaju bi se u Sarajevu prepolovila emisija štetnih politanata, poručuje Grizelj.

Ono na čemu će raditi u narednom periodu jeste edukacija stanovništva koje još uvijek nije upoznato sa svim dobrobitima dekarbonizacije. U planu je da sa Vladom KS budu dogovorene edukativne emisije na Kantonalnoj televiziji i da se govori o dekarbonizaciji.

"Dekarbonizaciju vršimo prvenstveno radi zdravih pluća i radi manjeg utroška energenata za vozila. Vozilo koje sad troši 5-6 litara na 100km poslije dekarbonizacije će trošiti manje i ušteda će biti 20% goriva, jer će automobil imati kvalitetnije sagorijevanje, a preko toga ono što je jako bitno jeste i manje sagorijevanje, a i manja buka", pojasnio je Grizelj.

Preporučuje se da se automobili koji se nalaze duže u saobraćaju idu dva puta godišnje na dekarbonizaciju, a ostala vozila koja su privatnog karaktera jedanput godišnje u sklopu tehničkog pregleda.

"Tu zakonsku regulativu pripremamo sa kolegama iz Hrvatske i Austrije, a vrlo brzo ćemo se oglasiti kroz zakonodavnu regulativu BiH kroz oba entiteta. Ono što je ljudima najbitnij jeste da žive u kvalitetnijem ambijentu", poručio je Tomislav.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti