Kompanija Grizelj ponudila nadležnima mogućnost čuvanja i transporta vakcina

03.12.2020. 14:42 / Izvor: Akta.ba
Kompanija Grizelj ponudila nadležnima mogućnost čuvanja i transporta vakcina

Bosna i Hercegovina planirana nabaviti 1.230.000 doza vakcina protiv COVID -19, koje bi u našu zemlju, prema najavama, mogle stići u prvom kvartalu naredne godine.

Bosna i Hercegovina planira nabaviti 1.230.000 doza vakcina protiv COVID -19, koje bi u našu zemlju, prema najavama, mogle stići u prvom kvartalu naredne godine.

Najavljena vakcina farmaceutskih kompanija Pfizer iz SAD-a i BioNTech iz Njemačke za COVID-19 je specifična po tome jer se mora čuvati i transportovati u hladnom loncu na temperaturi na -80°C.

Kompanija koja je u mogućnosti ispuniti ove uslove i spremno dočekuje njihov transport i čuvanje je sarajevska kompanija Grizelj koja ima razvijenu namjensku opremu i sisteme za transport svih vrsta vakcina kapaciteta 5 lit. do 100 lit. temperature do – 80 °C, potvrdio je za Akta.ba Tomislav Grizelj, vlasnik kompanije.

O tome su obavijestili nadležne, međutim do sada nisu dobili povratnu informaciju jer još uvijek nije poznato koje će BiH nabaviti vakcine.

"Mi smo u kontaktu sa oba enitetska ministarstva zdravstva, Ministarstvom civilnih poslova BiH, kao i zavodima za javno zdravstvo u Federaciji i Republici Srpskoj. Također, u kontaktu smo sa nekoliko veledrogerija, međutim, niti jedna od njih nije u stanju prihvatiti ovako nešto jer su do sada radili samo sa humanim vakcinama koje zahtjevaju temperaturu od -20 °C", pojasnio je Grizelj za naš portal, dodajući da i njima mogu pružiti kompletnu podršku i logistiku kada je riječ o čuvanju.

Inače, ova kompanija radi sa ledom više od 40 godina. Posjeduje najmanje 32 komore tzv. minusnog režima za humane vakcine koje se čuvaju do minus 20 stepeni. 

Kako kaže, upravo je kontrola temperature najvažnija stvar u svemu jer niko ne može dati garanciju da će vakcinu prebaciti s jedne lokacije na drugu, a da vakcina ostane na temperaturi od – 80 °C.

"Mi smo upravo za to osposobljeni jer imamo logere koji prate temperaturu i koji mogu alarmirati intervenciju na njen pad ili rast ", ističe Grizelj.

Procjenjuje da kao firma mogu dnevno proizvesti do tonu suhod leda za hlađenje vakcina.

"Pored transporta, potrebno je osigurati i čuvanje vakcija. Mi možemo dati podršku logističarima koji će to voditi dalje jer distributer mora imati najmanje 5-6 lokacija u BiH na kojima će lagerovati vakcine", zaključuje Grizelj.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti