Preminuo biznismen Tomislav Grizelj

11.01.2022. 11:34 / Izvor: Akta.ba
grizelj

U Sarajevu je danas u 69. godini preminuo ugledni biznismen Tomislav Grizelj.

U Sarajevu je danas u 69. godini preminuo ugledni biznismen Tomislav Grizelj, osnivač i vlasnik kompanije "Grizelj", koja djeluje u oblastima termoenergetike, plinske tehnike, kao i tretmana i transporta vode.

Grizelj je rođen je 1953. u Imotskom, a u Sarajevo je stigao 1959. godine. Prije nego je ušao u krug jednih od najznačajnijih privrednika bivše Jugoslavije, sa više desetina priznanja za menadžerske sposobnosti, bio je rukometaš, ali i maneken.

Projektovao je i postavio više desetina spomenika vječne vatre i fontana širom bivše Jugoslavije i svijeta, a sa 19 godina je napravio plamen za Olimpijske igre u Minhenu. Nakon toga i u Moskvi, Sarajevu, Kalgariju i Omanu.

Direktno je učestvovao u gasifikaciji grada Sarajeva, izradi i održavanju mašinskih postrojenja za potrebe ZOI'84.

Tokom agresije na BiH i nakon nje učestvovao je u hitnim sanacijama i obnovi Sarajeva, ali i cijele BiH. Godine 1991. je proglašen za menadžera godine Republike Bosne i Hercegovine, a sponzorirao je Konferenciju o obnovi Sarajeva 1994. godine.

Autor je i koautor i učestvovao je u izradi brojnih standarda, stručnih knjiga, publikacija iz oblasti u kojoj je djelovao, a posebno upravljanja okolišem.

Dobitnik je priznanja menadžer godine Kantona Sarajevo 2000. godine, Federacije BiH 1997. i 1999. godine, najmenadžer 2002. BiH, a zatim i menadžer desetljeća 2002. i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 2005. godine. Također, u jednom periodu je bio i predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH, a bio je nominovan i za počasnog profesora akademske unije Oxford, AU, Oxford.

Svoju vezu sa zajednicom je produbio kroz djelovanje u sportskim, kulturnim udruženjima i obrazovnim ustanovama. Njegovo ime je vezano uz Nogometni klub Omladinac, NK Napredak, a posebno uz Sarajevske mažoretkinje, čiji je bio osnivač i pokrovitelj.

Svojim privrednim i društvenim angažmanom promovirao je Sarajevo u zemlji i svijetu, a 2004. postao je i član Historical Society WHO is WHO.

Da je bio čovjek nevjerovatne energije koji je uvijek vodio brigu o okolišu dokazuje i podatak da je u 70-oj godini završio trening o dekarbonizaciji u Internacionalnoj "nonCarbon" akademiji i postao jedini nosilac iz naše zemlje ovog međunarodnog certifikata. 

Informacije o danu i mjestu sahrane biće naknadno objavljeni.

Ovom prilikom redakcija portala Akta izražava saučešće porodici i prijateljima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti