Sarajevo bez aerozagađanja

03.11.2021. 12:14 / Piše: Tomislav Grizelj za Akta.ba
Tomislav

Treba isključiti samozvane i samo proglašene eksperte i NVO koji koče eliminaciju aerozagađenja.

Za Sarajeva bez aerozagađanja treba isključiti samozvane i samoproglašene eksperte i NVO koji koče eliminaciju aerozagađenja već više desetljeća kroz primjenu novih tehnologija za oporabu selektivnih energenata iz "otpada".

Zašto ne iskoristiti potencijale energetskih resursa Kantona Sarajevo, iz komunalnog i animalnog otpada, mulj iz pročistača otpadnih voda, geotermalne kapacitete i racionalizirati raspoložive kapacitete Toplane Sarajevo?

Za sve aktivnosti postoje elaborati, studije u Kantonu Sarajevo, samo ih treba učiniti dostupnim stručnjacima koji ih mogu uz malo financijske potpore i u kratkom vremenu staviti u funkciju.

Pepeo-žara u komunalnim kontejnerima (nema nadzora eko inspekcije) spada među većim zagađivačima u KS, a vatrogasci nemoćni. Potrebno je uz kontejnere za komunalni otpad postaviti namjenske kontejnere za pepeo-žara iz individualnih ložišta kako ne bi dolazilo da se pali komunalni otpad u kontejnerima.

Neosnovane i neutemeljene priče "eksperata" o basnoslovnim ciframa i investicijama, o više stotina miliona eura, od kojih se ledi krv u žilama onih koji operiraju feasibility studijama za oporabu selektivnog energenta iz "otpada" u ekoenergiju. 

Slobodan sam zamoliti "eksperte" i gospodu iz NVO da ne stvaraju i ne šire neistine jer je u bivšoj vojnoj  bolnici na Marijinom dvoru u Sarajevu bilo u funkciji postrojenje za sagorijevanje medicinskog otpada 37 godina (1978 – 2015) bez incidenta i ugrožavanja životne sredine, kao i u bolnici UKC Sarajevo.

Ne davati izjave o štetnosti spalionica otpada jer je to terminologija iz XIX stoljeća, naša budućnost oporabe selektivnog energenta iz "otpada" u ekoenergiju procesima digitalne visoko softicirane procesne tehnologije u više kaskadnoj stehiometriji  sagorijevanja gdje je reducirana emisija stakleničkih plinova Low GHG i Low Carbon, prema zahtjevima EU i lokalnih Pravilnika.

Društvo samozvanih i samo proglašenih "eksperata" već dva desetljeća i dalje "ćumura" i priča  kako treba nešto učiniti jer ovako dalje ne ide, epizoda za epizodom i nema kraja dok ima na raspolaganju novaca za studije, elaborate, REAP-e, LEAP-e, i.t.d. bez  odgovornosti  i rezultata.

Energoinvest kao uvoznik zemnog plina/gasa,  Gas promet  Pale, distributer Karakaj – Zvornik  i Sarajevogas A.D. distributeri kroz RS (Karakaj - Zvornik – Kladanj),  BH gas kao distributer FBiH (Kladanj –Sarajevo) i Sarajevogas lokalni distributer u Kantonu Sarajevo su u lancu umreženi sa međunarodnim distributerima i kreiraju cijenu plina/gasa kroz konverziju gasa u plin i iz plina u gas, sa enormnim maržama, jer za to imamo i "eksperte" da nam cijena plina/gasa po on line sistemu bude među najskupljim u okruženju. 

Kantonu Sarajevo ne treba energija iz TE Kakanj i iz fosilnih goriva već da počne koristiti alternativne, obnovljive i održive energente iz vlastitih resursa; deponijski plin, selektivne energente iz komunalnog i animalnog "otpada", mulj sa PPOV i geotermalne vode. 

Cijena toplinske energije iz alternativnih, obnovljivih i održivih izvora iz domaći resursa je za 50 % niža i imamo korektno zbrinut otpad koji ima svoju energetsku vrijednost. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kolumna