Pravilnik o dostavljanju podataka i generiranju oznake poslovnog prostora i mjesta prometa

27.05.2022. 08:00 / Izvor: Službeni glasnik Republike Srpske
mjesto prometa

Ovim pravilnikom propisuju se vrsta podataka o poslovnom prostoru i mjestu prometa, način dostavljanja tih podataka Poreskoj upravi Republike Srpske i način generiranja jedinstvene oznake poslovnog prostora i mjesta prometa u skladu sa članom 14. Zakona o fiskalizaciji

Službeni glasnik Republike Srpske, broj 48, 27.05.2022. godine

 

Na osnovu člana 14. stav 7. Zakona o fiskalizaciji (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 15/22) i člana 76. stav 2. Zakona o republičkoj upravi (“Službeni glasnik Republike Srp- ske”,br.115/18,111/21i15/22), ministar finansija donosi

 

PRAVILNIK

O DOSTAVLJANJU PODATAKA I GENERIRANJU OZNAKE POSLOVNOG PROSTORA I MJESTA PROMETA

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se vrsta podataka o poslovnom prostoru i mjestu prometa, način dostavljanja tih podataka Poreskoj upravi Republike Srpske i način generiranja jedinstvene oznake poslovnog prostora i mjesta prometa u skladu sa članom 14. Zakona o fiskalizaciji (u daljem tekstu: Zakon).

Član 2.

(1) Postupak fiskalizacije počinje podnošenjem prijave obveznika fiskalizacije Poreskoj upravi Republike Srpske (u daljem tekstu: Poreska uprava), sa podacima za generiranje jedinstvene oznake sjedišta poslovnog subjekta i poslovnih prostora, elektronskim putem, koji sadrži podatke o poslovnom subjektu i poslovnom prostoru, i to za svaki poslovni prostor odvojeno.

(2) Prijava iz stava 1. ovog člana sadrži sljedeće podatke:

1) jedinstveni identifikacioni broj (JIB) glavne organiza- cione jedinice i poslovnih jedinica,

2) naziv obveznika fiskalizacije,

3) naziv poslovnog prostora,

4) tip poslovnog prostora,

5) geolokaciju poslovnog prostora koju čine decimalna notacija geografske širine i dužine, te elevacija,

6) adresu poslovnog prostora,

7) podatak o pretežnoj djelatnosti koja se obavlja u poslovnom prostoru,

8) datum početka obavljanja djelatnosti u poslovnom prostoru za koju je podnijeta prijava,

9) datume privremenog zatvaranja/otvaranja poslovnog prostora,

10) datum prestanka obavljanja djelatnosti u poslovnom prostoru,

11) kvadraturu poslovnog prostora,

12) status poslovnog prostora (aktivan/neaktivan/sezonski).

(3) Podaci iz stava 2. ovog člana automatski se generi-aju iz Sistema za upravljanje fiskalizacijom Poreske uprave Republike Srpske (u daljem tekstu: SUF), te ih obveznik fi- skalizacije prijavljuje potvrđivanjem tačnosti tih podataka.

(4) U slučaju da pojedini podatak nedostaje, obveznik fiskalizacije je dužan popuniti taj podatak i potvrditi njegovu tačnost.

(5) U slučaju da pojedini podatak nije tačan, obveznik fiskalizacije dužan je podatak putem Poreske uprave ispraviti podnošenjem odgovarajućeg zahtjeva ili prijave u ovisnosti o vrsti podatka koji se ispravlja.

(6) Nakon podnesene prijave iz stava 1. ovog člana i promjena izvršenih u prijavi, u SUF-u se kreira potvrda o podnesenoj prijavi sa svim podacima, koju obveznik fiskali- zacije preuzima elektronskim putem.

(7) Preuzetu potvrdu iz stava 6. ovog člana obveznik fiskalizacije dužan je odštampati i ovjeriti potpisom i pečatom i dostaviti Poreskoj upravi.

(8) Na osnovu zaprimljene potvrde iz stava 6. ovog člana, obveznik fiskalizacije od Poreske uprave dobiva jedinstvene pristupne podatke koje će obveznik koristiti za pristup SUF- u putem kojeg će se provoditi dalji postupak fiskalizacije.

Član 3.

(1) Kao podatak o tipu poslovnog prostora iz člana 2. stav 2. tačka 4) ovog pravilnika, obveznik fiskalizacije navo- di jedan od sljedećih podataka:

1) fiksni, u slučaju obavljanja djelatnosti na nepomičnom prodajnom mjestu,

2) pokretni, u slučaju obavljanja djelatnosti na prijenosivim prodajnim objektima, pokretnim sredstvima ili na te- renu,

3) daljinska trgovina, u slučaju obavljanja elektronske trgovine ili druge daljinske trgovine,

4) automat, u slučaju obavljanja djelatnosti preko samonaplatnog uređaja - automata.

(2) U slučaju da je tip poslovnog prostora pokretni poslovni prostor ili daljinska trgovina, obveznik fiskalizacije koristi adresu prebivališta ili boravišta, odnosno adresu sje- dišta, a ukoliko obveznik fiskalizacije ima sjedište u FBiH ili Brčko Distriktu BiH, koristi adresu glavne poslovne jedinice u Republici Srpskoj.

(3) U slučaju kada obveznik fiskalizacije kao pokretni tip poslovnog prostora koristi vozilo za obavljanje djelatnosti, dužan je da navede i podatak o registarskoj oznaci tog vozila.

(4) U slučaju da je tip poslovnog prostora automat, obveznik fiskalizacije koristi adresu na kojoj se samonaplatni ure- đaj - automat nalazi.

Član 4.

(1) Obveznik fiskalizacije dužan je da u slučaju promjene podataka iz člana 2. stav 2. ovog pravilnika, Poreskoj upravi, elektronskim putem, dostavi izmijenjene podatke, najkasnije 24 sata prije nastanka promjene, i to za svaki poslovni pro- stor i mjesto prometa odvojeno.

(2) Izuzetno od stava 1. ovog člana, u slučaju da je do promjene podataka iz člana 2. stav 2. ovog pravilnika došlo usljed okolnosti koje ne ovise o volji obveznika fiskalizacije, na primjer usljed poplave, požara i drugih oblika više sile, usljed radnji neovlašćenih trećih lica i slično, obveznik fiskalizacije je dužan da Poreskoj upravi, elektronskim putem, dostavi izmijenjene podatke najkasnije 24 sata po saznanju o nastanku promjene.

Član 5.

(1) Nakon dostavljanja Poreskoj upravi ovjerene potvrde o uspješno podnesenoj prijavi iz člana 2. ovog pravilnika, obveznik fiskalizacije podnosi zahtjev za odobrenje sigurno- snog elementa, u kojem navodi tačan broj mjesta prometa za svaki odobreni poslovni prostor.

(2) Svako mjesto prometa se identificira prema jedinstvenoj oznaci mjesta prometa koju na osnovu odobrenja sigurnosnog elementa generira SUF.

(3) Obveznik fiskalizacije na svakom mjestu prometa dužan je omogućiti internet vezu radi ostvarivanja konekcije sa Poreskom upravom.

Član 6.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

 

Broj: 06.05/020-1695/22 

25. maja 2022. godine 

Banjaluka

 

Ministar, Zora Vidović, s.r

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.