Pravilnik o trgovanju hartijama od vrijednosti

15.04.2022. 10:00 / Izvor: Službeni glasnik Republike Srpske
hartije od vrijednosti

Ovim pravilnikom utvrđuju se uvjeti i postupak trgovanja hartijama od vrijednosti emitiranim javnom ponudom, koje su registrirane kod Centralnog registra hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka u skladu sa odredbama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti

Službeni glasnik Republike Srpske, broj 33, 15.04.2022.

 

Na osnovu člana 64. stav 5, člana 254. stav 3. i člana 260. tačka a) Zakona o tržištu hartija od vrijednosti (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 92/06, 34/09, 30/12, 59/13, 108/13, 4/17, 63/21 i 11/22), Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske, na sjednici održanoj 25.3.2022. godine, donijela je

 

PRAVILNIK

O TRGOVANJU HARTIJAMA OD VRIJEDNOSTI

 

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se uvjeti i postupak trgovanja hartijama od vrijednosti emitiranim javnom ponudom, koje su registrirane kod Centralnog registra hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka (u daljem tekstu: Registar), u skladu sa odredbama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti (u daljem tekstu: Zakon).

Član 2.

(1) Odredbe ovog pravilnika shodno se primjenjuju na:

a) trgovanje hartijama od vrijednosti koje su emitirane u postupku privatizacije državnog kapitala;

b) trgovanje hartijama od vrijednosti koje su emitirane javnom ponudom uz obavezu objave prospekta, kao i bez obaveze objave prospekta u slučajevima:

1) ponude koja je upućena samo kvalificiranim investi- torima,

2) ponude koja je upućena fizičkim ili pravnim licima u Bosni i Hercegovini, čiji broj ne može biti veći od deset, a koja nisu kvalificirani investitori,

3) ponude koja je upućena investitorima koji će za upisa- ne hartije od vrijednosti uplatiti iznos od najmanje 100.000 KM po investitoru za svaku pojedinačnu ponudu,

4) ponude hartija od vrijednosti čija pojedinačna nomi- nalna vrijednost iznosi najmanje 100.000 KM,

5) ponude sa ukupnom vrijednosti za hartije od vrijedno- sti koja je manja od 1.000.000 KM, pri čemu se ovaj iznos računa tokom perioda od godinu dana,

6) instrumenata tržišta novca,

7) ponude akcija koje se emitiraju u zamjenu za već emi- tirane akcije iste klase, ukoliko emisija takvih novih akcija ne podrazumijeva povećanje osnovnog kapitala društva,

8) emisije hartija od vrijednosti koje se nude, dodjeljuju ili će biti dodijeljene u postupku statusnih promjena društva, pod uvjetom da za te hartije od vrijednosti postoji dokument sa podacima koje Komisija smatra ekvivalentnim podacima iz prospekta, uzimajući u obzir odredbe zakona kojim se ure- đuje poslovanje privrednih društava,

9) emisije akcija koje se nude, dodjeljuju ili će biti do- dijeljene bez naknade postojećim akcionarima ili kao divi- dende isplaćene u vidu akcija iste klase, kao i akcije u vezi sa kojima su dividende isplaćene, pod uvjetom da postoji doku- ment sa podacima o broju i pravima iz akcija, kao i razlozima i detaljima u vezi sa ponudom i

10) emisije hartija od vrijednosti koje nudi ili će ponuditi emitent čije su hartije od vrijednosti uključene na berzu, od- nosno drugo uređeno javno tržište ili društvo koje je povezano sa emitentom, a koje nudi ili će ponuditi sadašnjim ili bivšim članovima uprave ili zaposlenima, pod uvjetom da postoji do- kument sa podacima o broju i prirodi hartija od vrijednosti, kao i razlozima i detaljima koji se odnose na ponudu;

v) trgovanje obveznicama koje su uvrštene na poseban tržišni segment berze ili drugog uređenog tržišta za čiji pri- stup trgovanju imaju samo kvalificirani investitori u skladu sa Zakonom;

g) trgovanje javno emitiranim hartijama od vrijednosti neposredno između berzanskih posrednika;

d) trgovanje akcija u postupku preuzimanja akcionarskih društava, u skladu sa odredbama Zakona o preuzimanju ak- cionarskih društava;

đ) prijenos hartija od vrijednosti po osnovu razmjene, poklona, pozajmljivanja i drugih pravnih poslova u skladu sa Zakonom;

e) nabavljanje hartija od vrijednosti za potrebe obračuna i poravnanja poslova zaključenih na berzi ili drugom uređe- nom javnom tržištu.

(2) Trgovanje hartijama od vrijednosti koje emitira Re- publika Srpska u skladu sa posebnim zakonom i hartijama od vrijednosti koje su predmet repo ugovora vrši se u skladu sa propisima berze, odnosno drugog uređenog tržišta i Registra.

Član 3.

(1) Na organiziranom tržištu trguje se hartijama od vrijed- nosti iz člana 2. stav 1. t. a), b) i v) ovog pravilnika, u skladu sa Zakonom, propisima Komisije za hartije od vrijednosti Re- publike Srpske (u daljem tekstu: Komisija) i pravilima berze, odnosno drugog uređenog javnog tržišta.

(2) Bliže uvjete za prijem i uvrštenje hartija od vrijedno- sti, kao i metode trgovanja hartijama od vrijednosti, svojim pravilima propisuje berza ili drugo uređeno javno tržište.

Član 4.

(1) Obveznicama emitiranim bez obaveze objave pro- spekta u skladu sa Zakonom može se trgovati na organizira- nom tržištu kojem pristup imaju samo kvalificirani investito- ri u skladu sa Zakonom.

(2) Obveznice uvrštene na ovaj segment organiziranog tržišta mogu sticati samo kvalificirani investitori.

Član 5.

Prijem na berzu ili drugo uređeno javno tržište i na tr- govanje hartijama od vrijednosti koje emitira ili za koje su garant entiteti, Brčko Distrikt ili Bosna i Hercegovina vrši se bez posebnih uvjeta i ograničenja.

Član 6.

(1) Javno emitiranim hartijama od vrijednosti može se trgovati neposredno preko berzanskih posrednika (blok tran- sakcije / poslovi) ako su kumulativno ispunjeni sljedeći uvje- ti:

a) ako se radi o transakciji za račun berzanskog posrednika i jednog klijenta ili za račun samo dva klijenta i

b) ako je vrijednost transakcije najmanje 500.000 KM.

(2) Način zaključivanja blok transakcija svojim pravili- ma propisuje berza ili drugo uređeno javno tržište.

(3) Novčane obaveze iz blok transakcije izvršavaju se direktno između učesnika u blok transakciji ili preko računa Registra.

(4) Ako se novčane obaveze izvršavaju direktno između učesnika, uz nalog za prijenos prava vlasništva na hartijama od vrijednosti koje su predmet blok transakcije obavezno se prilaže potvrda banke o izvršenom plaćanju vrijednosti blok transakcije.

(5) Potvrdu o izvršenom plaćanju može izdati i berzanski posrednik čiji je klijent prodavac.

(6) Ako se izvršenje novčanih obaveza vrši preko računa Registra, način izvršenja propisuje Registar.

(7) Prijenos prava vlasništva nad hartijama od vrijednosti po osnovu blok transakcije vrši se upisom u Registar, u skla- du s njegovim pravilima.

(8) Hartije od vrijednosti iz portfelja investicionog fonda sa javnom ponudom ne mogu biti predmet blok transakcija.

Član 7.

(1) Prijenos prava vlasništva na hartijama od vrijednosti po osnovu poklona vrši se na osnovu ugovora zaključenog u pisa- noj formi i ovjerenog od strane nadležnog organa.

(2) Ugovor o poklonu može se zaključiti:

a) između bračnih drugova,

b) između srodnika u pravoj liniji prvog i drugog stepena,

v) između drugih lica, samo u humanitarne svrhe i ukoli- ko je poklonoprimac obrazovna, socijalna, vjerska, humani-

tarna ili druga slična ustanova ili institucija, kao i jedinicama lokalne samouprave u skladu sa Zakonom.

(3) Prijenos prava vlasništva na hartijama od vrijednosti po osnovu poklona vrši se upisom u Registar, u skladu sa njegovim pravilima.

Član 8.

(1) Hartije od vrijednosti mogu se nabavljati na berzi ili

drugom uređenom javnom tržištu, za potrebe obračuna i po- ravnanja poslova zaključenih na berzi ili drugom uređenom javnom tržištu, a na sljedeće načine:

a) pozajmljivanjem hartija od vrijednosti i

b) kupovinom od strane Registra.

(2) Pozajmljivanje hartija od vrijednosti može se vršiti samo za potrebe poravnanja poslova zaključenih na berzi ili drugom uređenom javnom tržištu, kada na računu prodavca za čiji račun je sklopljen posao nema hartija od vrijednosti koje su bile pred- met posla ili ih nema u dovoljnoj količini.

(3) Ako berzanski posrednik koji je na berzi ili drugom uređenom javnom tržištu zaključio posao prodaje hartija od vrijednosti za račun prodavca koji nema hartija od vrijedno- sti koje su bile predmet posla ili ih nema u dovoljnoj količi- ni, ne osigura nedostajuće hartije od vrijednosti pozajmlji- vanjem od drugih berzanskih posrednika, Registar pokreće postupak prinudne kupovine i o tome obavještava Komisiju.

Član 9.

(1) Poslovi pozajmljivanja hartija od vrijednosti mogu se

zaključivati samo između berzanskih posrednika.

(2) Izuzetno od prethodnog stava, hartije od vrijednosti može uzimati i davati u zajam i katodi banka ako ima sagla- snost svog klijenta - vlasnika hartija od vrijednosti.

Član 10.

Pozajmljivanje hartija od vrijednosti vrši se na osnovu

ugovora o zajmu hartija od vrijednosti koji se zaključuje u pisanoj formi i kojim se zajmodavac obavezuje da će zajmo- primcu prenijeti u svojinu određenu količinu određene vrste i klase hartija od vrijednosti jednog emitenta, a zajmoprimac se obavezuje da će istu količinu iste vrste i klase hartija od vrijednosti istog emitenta vratiti zajmodavcu u roku od pet- naest dana od zaključenja ugovora o zajmu hartija od vrijed- nosti i platiti zajmodavcu ugovorenu naknadu.

Član 11.

Uvjete, postupak pozajmljivanja, način kupovine hartija

od vrijednosti od strane Registra, kao i druga pitanja od zna- čaja za nabavljanje hartija od vrijednosti za potrebe obračuna i poravnanja poslova zaključenih na berzi ili drugom uređe- nom javnom tržištu, utvrđuje Registar.

Član 12.

Berzanski posrednici i Registar obavezni su da najkasni-

je do 1.6.2022. godine izvrše usklađivanje svojih općih akata sa odredbama ovog pravilnika.

Član 13.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje važi-

ti Pravilnik o trgovanju hartijama od vrijednosti (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 11/07, 96/07, 7/08, 21/11, 10/14, 93/14 i 27/21).

Član 14.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana obja-

ve u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

Broj: 01-11-CIII-174/22 25. marta 2022. godine Banja Luka

Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti RS, Ognjen Mihajlović, s.r.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.